Hopp til innhold

Santo Tomás-universitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santo Tomás-universitetet
Grunnlagt1611
TypePavelig universitet
BeliggenhetSampaloc
Studenter33 013
MedlemskapASEAN University Network[1]
Nettstedhttp://www.ust.edu.ph
Kart
University of Santo Tomas
14°36′35″N 120°59′23″Ø

Santo Tomás-universitetet (University of Santo Tomas, UST), opprettet 28. april 1611, er Asias og Filippinenes eldste eksisterende universitet, og et av de største katolske universiteter i verden. Universitetsområdet omfatter 220 000 m² og ligger sentralt i Manila, samt avdeling i NegomboSri Lanka.

Det har 64 192 studenter fra inn- og utland (2006).

Universitetet ble opprettet av den spanske erkebiskop av Manila som et presteseminar, og oppkalt etter den hellige Thomas Aquinas. Dominikanerne ble gitt ansvaret for institusjonen. Det vokste raskt og gir nå undervisning og akademiske grader innen jus, medisin og en rekke andre fag.

Universitetets fullstendige navn inkluderer også «pavelig og kongelig universitet». Dette er titler det har fått fra pavene og fra den spanske kong Karl III.

UST har utdannet en stor del av den filippinske elite opp gjennom tidene.

Under den annen verdenskrig omgjorde japanerne universitetsområdet til konsentrasjonsleir for sivilister, utlendinger og krigsfanger, Santo Tomás interneringsleir. Blant fangene var mannskapet fra det norske lasteskipet MS «Ravnaas» fra Arendal. Skipet ble bombet av japanske fly da det passerte Filipinene på vei fra India til USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ aunsec.org, besøkt 30. april 2024[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]