Bautahaugen Samlinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bautahaugen Samlinger
LandNorges flagg Norge
Nettsidevaldresmusea.no/bautahaugen.asp?nid=465&lid=1
Kart
Bautahaugen Samlinger
60°35′09″N 9°44′19″Ø

Stuen Brakastuggua 1750
Låve
Stabbur fra Bergsrud 1650
Stue Lisstuggua 1750

Bautahaugen Samlinger er et friluftsmuseum i Hedalen i Sør-Aurdal kommune, i Innlandet fylke. Museet er en del av Valdresmusea. Museet ligger i de sentrale delene av Hedalen, i en liten skog ovenfor dalbunne og med Hedalsfjellene rundt. Alle bygningene på museet er hus fra gårder i bygda, og hus brukt i forbindelse med jakt, fiske og seterdrift i fjellene rundt Hedalen og inne i Vassfaret og Vidalen. Museet viser liv, virke og utvikling i disse bygdene.

Opprinnelig var det tre bygninger på museet, en hedalstue fra 1700-tallet, et 1600-talls stabbur og en låve med hestevandring. Senere er flere bygninger flyttet til museet, og nå har det en fiskebu fra Vassfaret, seterbygninger og en av de siste årestuene. Inne på museumsområdet ligger småbruket Brakadokka hvor det var landhandleri fra 1870. I ett av rommene i stua er det innredet en skolestue.

Bautahaugen Samlinger ligger i kulturlandskapet i Hedalen, med rester av eldre bosetninger, rydningsrøyser og gamle veier. Noe lengre opp i Hedalen er den gamle Hedalen stavkirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.