Hopp til innhold

Sami Mohy El Din Muhammed Al Hajj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sami Mohy El Din Muhammed Al Hajj
Født15. feb. 1969Rediger på Wikidata (55 år)
Khartoum
BeskjeftigelseFilmfotograf, journalist, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetSudan

Sami Mohy El Din Muhammed Al Hajj (født 15. februar 1969 i Khartoum), også kjent som Sami al-Haj, er en sudanesisk journalist som arbeider for Al Jazeera. Desember 2001mai 2008 satt han fengslet i Guantanamobukten fangeleir.

Han ble satt fri 1. mai 2008, fløyet til Khartoum sammen med to andre sudanesiske fanger og overlatt til de sudanesiske myndighetene. Fordøyelsen hans har blitt ødelagt etter den lange sultestreiken og han anvender krykke, ettersom et ben ble ødelagt under fangetransport.

Al Hajj er den eneste journalisten som ble fengslet uten lov og dom og som ble sendt til Guantanamobukten fangeleir.

Han arbeidet som assisterende kameramann for Al Jazeera. Al Hajj ble 15. desember 2001 anholdt av pakistansk politi i nærheten av grensen til Afghanistan. Han var på vei til Kandahar for å dekke den amerikanske krigen mot Taliban i Afghanistan og hadde arbeidstillatelse med seg.

Al Hajj var den eneste personen i Tv-teamet som ble anholdt, ettersom pakistansk politi fant hans navn på en etterretningsliste. Tre uker senere ble han overført til amerikanerne og tatt med til flybasen Bagram med et like beryktet fengsel som Guantanamobukten fangeleir. Der var han de verste seksten dagene i sitt liv. En anvendte hunder mot ham. Han ble innestengt i et bur og fikk svært lite og frossen mat. Juni 2002 ble han overført til Guantanamobukten fangeleir.

Al Jazeera svarte at Al Hajj hadde rapportert at hans pass ble stjålet i Sudan i 1999 og at alt som ble gjort med passet etter tid sannsynligvis ble gjort av identitetstyver. Det stjålne passet samt reisevirksomheten til Al Hajj var blant indisiene mot ham.

Anklagene

[rediger | rediger kilde]

Anklagene mot ham gikk ut på at han skulle ha støttet muslimske krigere i Bosnia-Hercegovina samt Tsjetsjenia i 1990-årene. Han ble i tillegg anklaget for å ha gitt penger til terrorister i Aserbajdsjan. Vaktene slo ham, nektet ham søvn og ydmyket ham på et rasistisk vis, hevdet Al Hajj.[trenger referanse]

Sultestreik

[rediger | rediger kilde]

Al Hajj begynte å sultestreike 7. januar2007. Sultestreiken varte i mer enn 438 dager og var en protest mot dårlige fengselsforhold og for å ha sittet i fengsel uten rettssak. Da sultestreiken var over, ble han (fange nummer 345) fraktet direkte til sykehus og var blitt tyve kilo tynnere enn da han ble anholdt.

Han jobber for Al Jazeera igjen. Han skal være leder for en ny menneskerettighetsavdeling i Tv-selskapet. I tillegg skal han skrive bok om sine og sine medfangers fengselsopphold.

Avisartikler

[rediger | rediger kilde]
  • USA krevde reiseforbud for løslatt kameramann (Aftenposten, 24.02.2011)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]