Saint-Chinian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saint-Chinian
Saint-Chinian

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionOccitanie
DepartementHérault
StatusKommune
Areal23,29 kvadratkilometer
Befolkning1 677 (2017)
Bef.tetthet72,01 innb./kvadratkilometer
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

631
101
Høyde over havet122 meter
ArrondissementBéziers
Ordfører
(maire)
Robert Tropéano (2008–2014)

Saint-Chinian
43°25′19″N 2°56′49″Ø

Saint-Chinian er en kommune i departementet Hérault i regionen Occitanie sør i Frankrike. Saint-Chinian er navnet på både kommunen og på det omliggende vindistriktet.

Navnet Saint-Chinian antas å stamme fra Anianus (Aignan), biskop av Orleans som i året 451 ledet forsvaret mot de invaderende hunerne. Landsbyens, og dermed kommunens, navn synes dermed å ha oppstått ved forvrengning av den oksitanske formen av St. Anianus. Til støtte for dette synet er navnet på et nærliggende kloster kjent fra 826 som Monasterium S. Aniani.[1]

Saint-chinian (AOC)[rediger | rediger kilde]

Saint-Chinian danner også utgangspunktet for vindistriktet Saint-chinian (AOC), som utgjøres av kommunene: Assignan, Babeau-Bouldoux Berlou, Causses-et-Veyran, Cazedarnes, Cébazan, Cessenon-sur-Orb, Creissan, Cruzy, Ferrières-Poussarou, Murviel-lès-Béziers, Pierrerue, Prades-sur-Vernazobre, Puisserguier, Quarante, Roquebrun, Saint-Chinian, Saint-Nazaire-de-Ladarez, Vieussan og Villespassans. Druesortene som benyttes i saint-chinianvin er: carignan, cinsault, grenache, lledoner pelut, mourvèdre og syrah. Syrah, mourvèdre og grenache representerer om lag 70 % av distriktets vinhøst. Carignan benyttes i rødvin, mens cinsault er mer egnet for rosévin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Albert Dauzat et Charles Rostaing, Dictionnaire étymologique des noms de lieux en France, Éd. Larousse, 1968, p. 1902.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]