Cessenon-sur-Orb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cessenon-sur-Orb
Cessenon-sur-Orb vue-ensemble 01.jpg

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionOccitanie
StatusKommune
Oppkalt etterOrb (elv)
Postnummer34460
Areal37,29 km²
Befolkning2 313 (2018)
Bef.tetthet62,03 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

254
29
Høyde over havet52 meter
ArrondissementArrondissement of Béziers
Ordfører
(maire)
Christian Francès (2008–2014)

Cessenon-sur-Orb
43°27′00″N 3°03′05″Ø

Cessenon-sur-Orb er en kommune i departementet Hérault i regionen Occitanie sør i Frankrike. Den har om lag 2 000 innbyggere. Kommunesenteret med samme navn ligger på høyre bredd av elven Orb.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Kommunen ligger i et område hvor det har vært drevet utvinning av marmor og andre mineraler, men for tiden er dette ikke av økonomisk betydning. De viktigste inntektskildene er i dag vindyrking og turisme. Ifølge den offisielle franske vindistriktsinndelingen AOC tilhører kommunen distriktet Saint-chinian. Det finnes et lokalt vinkooperativ i kommunesenteret.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er funnet tegn på bosetting på stedet i forhistorisk tid, og landsbyen er kjent fra antikken. Opprinnelsen er noe usikker. Mest sannsynlig stammer navnet fra romersk tid, hvor området var en del av provinsen Gallia. Cincinius skal ha vært navnet på en godseier i distriktet.[1] En alternativ forklaring tar utgangspunkt i det keltiske ordet for fort: « Kess ».[2] Langt mindre sannsynlig, men poetisk er den lokale folkloristiske forklaringen som tar utgangspunkt i et sagn om at en trollmann skal ha truet kirkeklokkene i landsbyen til å stoppe å ringe, ellers skulle Satan straffe befolkningen, hvorpå klokkene skal ha svart « Cesse ? — Nou! » (Stoppe? – Nei!) eller « Cesse ? — Non! », som det ville ha hett på normalisert fransk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jean-Michel Sauget et Catherine Ferras, part. Christian Olive, Cessenon-sur-Orb. Inventaire du patrimoine d'un village héraultais., Pays Haut Languedoc et Vignobles, coll. « Destination vignobles », Montpellier, 2007 ISBN|978-2-9528139-3-8, p. 13.
  2. ^ Un Village minervois sous l'Ancien Régime. Hist. de Pépieux. (Toulouse, 1944), p. 164-167.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]