Saifuddin Kitchlew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saifuddin Kitchlew
Saifuddin Kitchlew 1989 stamp of India.jpg
Født15. januar 1888Rediger på Wikidata
AmritsarRediger på Wikidata
Død9. oktober 1963Rediger på Wikidata (75 år)
DelhiRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Cambridge, Allahabad-universitetetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jurist, politikerRediger på Wikidata
Parti KongresspartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet Britisk India (–1947), India (1950–), Unionen India (19471950)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Lenin-prisen (1952)Rediger på Wikidata

Saifuddin Kitchlew (født 15. januar 1888 i Punjab, død 9. oktober 1963) var en indisk frihetskjemper, advokat og en indisk-muslim nasjonalistisk leder.

Han var en politiker fra det politiske partiet Indian National Congress. Han var medlem av Punjab Pradesh Congress Committee (Punjab PCC). Han blir husket for hans protester i Punjab etter gjennomføringen av Rowlatt-loven i mars 1919. Kitchlew ble tildelt Lenin fredspris i 1952. Kitchlew gikk på Islamia High School i Amritsar, og fikk senere han en bachelor-grad fra det anerkjente Cambridge University i England, og en doktorgrad fra et tysk universitet, før han begynte å praktisere som advokat i India. Da han kom tilbake til India og startet advokatpraksis i Amritsar, og Kitchlew snart i kontakt med den anerkjente frihetsforkjemperen Mahatma Gandhi og flere andre som kjempet for Indias løsrivelse og uavhengighet fra Storbritannia. Kitchlew ble arrestert sammen med Mahatma Gandhi og flere andre frihetsforkjempere etter å ha ledet protestaksjoner i Punjab i 1919.

For å protestere mot arrestasjonen av disse kjente frihetsforkjemperne, hadde flere indere avholdt et offentlig møte og samlet seg ved Jallianwala Bagh, da den britiske generalen Reginald Dyer og hans soldater skjøt nådeløst mot ubevæpnede og sivile indere. Hundrevis av sivile ble drept, og enda flere hundre ble alvorlig skadet under ildgivingen. Dette var det verste tilfellet av sivil massakre siden det indiske opprøret i 1857 og denne aksjonen rystet nasjonen, og store opptøyer brøt ut over hele Punjab. Kitchlew steg i gradene innenfor Indian National Congress. Kithclew var også en av grunnleggerne av Naujawan Bharat Sabha (Indian Youth Congress), som samlet hundretusener av studenter og unge indere av nasjonalistiske årsaker. Han var også medlem av stiftelsen Komiteen av Jamia Millia Islamia, som møttes 29. oktober 1920 og førte til stiftelsen av Jamia Millia Islamia University.

Gjennom 1930-tallet fortsatte kampene mellom indere som ville ha en indisk uavhengighet og de britiske styrkene. Kitchlew deltok i flere av disse protest-aksjonene og ble gjentatte ganger arrestert på grunn av dette, og til sammen tilbrakte han fjorten år bak murene før India ble uavhengig fra Storbritannia. I 1947 motsatte Kitchlew seg kraftig i 1947 av delingen av India og Pakistan. Kitchlew flyttet til Delhi etter at huset han ble brent ned til under flere kraftige opptøyer i 1947, deretter brukte han resten av hans levetid jobbet med å øke de politiske og diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen, og han ble tildelt Lenin fredspris i 1952. Kitchlew døde den 9. oktober 1963, da han var 75 år gammel.