Sachertorte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sachertorte
Sachertorte fra Hotel Sacher i Wien.
OpprinnelseØsterrike
OpphavspersonFranz Sacher
Introdusert1832
Hovedingredienser
6 oppføringer

Franz Sacher (1816–1907) laget Sachertorte første gang i 1832.

Sachertorte (tysk for «Sacher-kake») er en type sjokoladekake oppfunnet av Franz Sacher (1816–1907) i 1832 til fyrsten og statsmannen Klemens von Metternich i Wien i Østerrike. Det er en av de mest kjente matretter fra Wien.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Kaken består av to lag ikke for søt sjokoladebunn med et tynt lag aprikosmarmelade mellom og mørk sjokoladeglasur oppå og på sidene. Den serveres tradisjonelt med pisket kremfløte uten sukker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sachertorte ble første gang tilberedt av Franz Sacher i 1832 da han som 16-årig konditorlærling fikk i oppgave å kreere en spesiell dessert til Klemens Wenzel von Metternich. Varemerket for den originale Sachertorte ble registrert av Hotel Sacher, som ble bygget i 1876 av Franz Sachers sønn. Inntil 1965 var Sacher Hotel involvert i en lang juridisk kamp, da også konditoriet Demel hadde produsert en kake kalt den originale Sachertorte. Hvor Demel hadde fått oppskriften fra, vites ikke med sikkerhet. I dag serverer Demel stadig kaken, men under navnet Demels Sachertorte og med den forskjell at aprikosmarmeladen ligger rett under glasuren i stedet for mellom sjokoladekakelagene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

KokebokaWikibøker: Sachertorte – oppskrift