SFI Foundation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

SFI Foundation, Inc. (SFI), tidligere kjent under navnet SEMA Foundation, Inc., er en idell organisasjon som administrerer standarder for utstyr til motorsport, inkludert kjøredresser, veltebur og andre tekniske komponenter.[1] Organisasjonen ble grunnlagt for å forebygge skader blant utøvere, og spiller i dag en viktig rolle for standardisering, sertifisering og kvalitetssikring av utstyr. Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) godkjenner eller krever i visse tilfeller SFI-godkjent utstyr i konkurranser.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1963 gikk en rekke produsenter av reserprodukter sammen og grunnla Speed Equipment Manufacturers Association (SEMA) for å utvikle produktspesifikasjoner som skulle føre til tryggere racing. Etterhvert ble mange av disse spesifikasjonene en del av kravene i regelbøkene til organisasjonene som sanskjonerte billøp.[3]

I 1970-årene endret SEMA fokuset over til lovgivning og regulering fra myndigheter, markedsføring, SEMA Show og diverse aktiviteter i forbindelse med bransjeforeninger i motorsportindustrien. Produktspesifikasjoner og -testing ble dermed ansvaret for en underavdeling som het SEMA Service Bureau.

I 1978 så man behovet for fokus på mer avanserte produktspesifikasjoner, og SEMA Service Bureau ble skilt ut som en egen organisasjon under navnet SEMA Foundation, Inc. (forkortet SFI). Navnet har siden blitt endret til SFI Foundation, Inc.[når?] Selv om SFI startet som en del av SEMA (som siden har byttet navn til Specialty Equipment Marketing Association) er disse organisasjonene i dag helt uavhengig av hverandre, og SFI står ikke lenger for forkortelsen SEMA Foundation, Inc..

Standarder[rediger | rediger kilde]

Kjøredresser[rediger | rediger kilde]

SFI sine standarder for brannvern på kjøredresser brukes av en rekke bilsportorganisasjoner, særlig i USA, inkludert NASCAR, IndyCar, National Hot Rod Association (NHRA), Sports Car Club of America (SCCA) og United States Auto Club (USAC). FIA har egne standarder for de fleste av sine serier som Formel 1 og FIA World Endurance Championship, bortsett fra FIA-sanksjonerte løp i dragracing som bruker SFI-standarder.[4][5] SFI- og FIA-standarder for kjøredresser brukes også av andre organisasjoner utenfor deres jurisdiksjon, for eksempel Confederation of Australian Motor Sport (CAMS).

I 2015 i NASCAR ble det fra og med Axalta-løpet et krav at også mekanikerne måtte ha hansker, balaklava og undertøy sertifisert av SFI.[6] Inntil da måtte bare den som fylte drivstoff ha slike plagg.

Nakkekrage[rediger | rediger kilde]

Siden 2008 har mange mange bilsportorganisasjoner godkjent nakkebeskyttere i henhold til standarden SFI Foundation Specification 38.1, som i starten inkluderte HANS-krager og Hutchens-seler. Fra 2009 gjorde FIA HANS-kragen påbudt i internasjonale løp, og noen år etterpå ble dette krav i det meste av bilracing. Hutchens-seler er stort sett ikke godkjent lengre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Blog Post An Introduction to Fuel Cells and Certification». www.radiumauto.com. Besøkt 24. august 2022. 
  2. ^ «2022 SFI - Specifications for FIA Drag Racing» (PDF). 
  3. ^ «Our History | SFI Foundation» (engelsk). Besøkt 24. august 2022. 
  4. ^ «Archived copy» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 11. juli 2011. Besøkt 24. juni 2009. 
  5. ^ «Members». SFI Foundation, Inc. Besøkt 8. november 2016. 
  6. ^ Spencer, Lee (5. juni 2015). «A safer approach to pit road». Motorsport.com. Motorsport.com, Inc. Besøkt 5. juni 2015.