Hopp til innhold

Veltebur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veltebur inni en Suzuki Swift-racerbil.

Et veltebur er en ramme som monteres inni kupeen på et kjøretøy for å beskytte passasjerene i tilfelle kollisjon, særlig i tilfelle av en velt.

Veltebur brukes utstrakt på racingbiler som for eksempel i rally, men er i utgangspunktet ikke anbefalt på gatebiler grunnet fare for alvorlige hodeskader selv i svært små hastigheter dersom man ikke bruker hjelm.

Design[rediger | rediger kilde]

Unimog med et integrert veltebur under Dakar Rally 2006.

Det finnes mange forskjellige design av veltebur til ulike formål. Ulike racingorganisasjoner kan ha egne krav og spesifikasjoner til veltebur, men de fleste har nå harmonisert seg etter reglene til det internasjonale bilsportforbundet (FIA).[1] Arkivert 11. juli 2017 hos Wayback Machine.

Veltebur bidrar til å stive opp chassiset, hvilket er ønskelig i racerbiler. Veltebur for racerbiler er vanligvis enten boltet eller sveiset fast. Bolting regnes generelt som enklere og billigere å installere, mens sveiste bur generelt regnes som sterkere.[1]

Et veltebur bak sjåføren gir moderat beskyttelse ved velt. Enkelte biler uten tak (cabriolet) er derfor konstruert med en sterk ramme rundt vindusruten foran, for på denne måten fungere på samme måte som en veltebøyle.[2] En veltebøyle kan også være plassert bak nakkestøttene på setene (vanligvis på eldre biler), hvilket egentlig fungerer som en veltebøyle som er like bred som passasjerens skuldre.

Et helbur kan bestå av deler som hovedbøyle, fremoverstrevere, bakoverstrevere, dørstag og diagonalstag. Halvbur monteres som regel i baksetene, og har dermed ikke fremoverstrevere hovedbøylen eller dørstrevere.

Veltebur er gjerne laget av stålrør med diametre 40 mm eller 50 mm. Noen veltebur er laget i krom-molybden-stål for lavere vekt.

Gatebiler[rediger | rediger kilde]

En nyere type veltebur opprinnelig er deployerbare veltebur som til vanlig er skjult inni karosseriet til bilen. Disse ble opprinnelig utviklet for Mercedes-Benz R129 i 1989, og fungerer ved at velteburet raskt utvider seg og låser seg på plass idet sensorer registrerer at bilen er i ferd med å rulle over. Andre biler med lignende systemer er Peugeot 307 CC,[3] Volvo C70, Mercedes-Benz SL 500, Jaguar XK,[4] og Lamborghini Reventón Roadster.[5]

Andre bruksområder[rediger | rediger kilde]

Veltebur har tradisjonelt også blitt brukt på en del traktorer, og er vanlig på de fleste nye traktorer i dag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata