Sørsand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 68°55′6,4″N 14°51′20,5″Ø Sørsand ligger på yttersida av Skogsøya i Øksnes kommune i Nordland. Selve Sørsandvika, den store sandstranda, ligger åpent og eksponert til mot storhavet. Neset litt lenger nord, hvor den gamle bebyggelsen ligger, er mer beskyttet bak holmer og skjær. Her var ett av Vesterålens største fiskevær rundt 1900, med fiskemottak, hus og kapell, men etter at alle flyttet derfra i 1956 ble husene revet, og lite er igjen av bebyggelsen i dag.

For å komme seg til Sørsand er man avhengig av egen båt fra Langøya, eller man kan ta hurtigbåten til Tunstad og derifra ta turen over fjellet og ned til sanden. Man kan lande på den langgrunne sanden mot vest, men det er langgrunt, og den fine sanden suger fast båten og gjør det umulig å få den flyttet. Oppankring ved berget nord for stranden er å anbefale. Ellers er det en vik nedenfor bebyggelsen med god dybde for de fleste fritidsbåter.

Norges geografi-stubbDenne Norges geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.