Sørli museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sørli museum er et anlegg med samling av 16 gamle bygninger samt en utescene, og ligger i Lierne kommune. Det ble i forbindelse med tusenårsskiftet valgt til kommunens tusenårssted.

En presentasjon av noen av bygningene på museet følger.

Seterfjøset[rediger | rediger kilde]

Seterfjøset er bygget på Skåleseteren i 1952 og ble fraktet til museet i 1993. Fjøset var en gave fra Per Albin Skåle.

Seterstuen[rediger | rediger kilde]

Seterstuen er også fra Skåleseteren og ble bygget der i 1930. Den ble også fraktet til museet i 1993, og var også en gave fra Per Albin Skåle.

Stuen var sentral i forbindelse med Skåleseterstevnene som ble arrangert på slutten av sommeren i mange år, med friluftsgudstjenester og rømmegrøtkoking i stuen.

Udlandsstua[rediger | rediger kilde]

Udlandsstua ble bygget i ca. 1850 på den største gården på Udland, og ble flyttet til museet i 1970. Huset var en gave fra Hildor Udland.

Kjelleren på denne bygningen var oppført med en spesiell byggemåte som gjorde at den var meget godt egnet til oppbevaring av diverse matvarer. Denne lot seg ikke bygge opp igjen da stuen ble flyttet.

Bygningen har forutenom bolighus, tidligere fungert som skolestue, butikk, danselokale og utleiebolig til tømmerhoggere og arbeidere på veianlegg.

Fjøset[rediger | rediger kilde]

Fjøset ble bygget på Østborg i 1886 av Anders A. Arnquist, og er delt i tre enheter.

Den ene delen var bygget for å romme husdyr, den andre bar bygget som redskaps- og arbeidsrom, mens det i midten var bolig. Under boligdelen var det opprinnelig en potetkjeller.

Det er ikke dør fra fjøsdelen og rett ut, slik at husdyrene måtte gå gjennom boligdelen for å komme ut og inn.

Fjøset var bebodd frem til 1930 og etter det ble det trolig bare benyttet som fjøs.

Skogahuset[rediger | rediger kilde]

Skogahuset ble bygget på Gjertsbekken i 1930 og ble flyttet til museet i 1991. Huset var en gave fra Aud og Gunnar Totland.

Huset er bygget i to etasjer, hvor førsteetasjen ble brukt som stall og andreetasjen var husvære for arbeidere.

Tollbua[rediger | rediger kilde]

Tollbua er et båthus som var bygget for å oppbevare tollbåten. Den ble flyttet til museet i 1991, og huser flere båter i tillegg til tollbåten.