Hopp til innhold

Norveg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kultursenteret Norveg
PlasseringRørvik
ArkitektGuðmundur Jónsson
Kart
Norveg
64°51′34″N 11°14′02″Ø
AdresseStrandgata 7
Nettstedhttps://kystmuseetnorveg.no

Norveg – senter for kystkultur og kystnæring er en del av Museet Midt IKS i Nærøysund kommune i Trøndelag. Norveg rommer historisk utstilling, kafé, galleri og kulturhus.

Museet ligger i kommunesenteret Rørvik, nær hurtigrutekaien, og er et karakteristisk landemerke langs kysten. Museets nybygg, som ble åpnet av Kong Harald 16. juni 2004, er tegnet av arkitekt Gudmundur Jonsson, og ble nominert til en av Europas viktigste arkitekturpriser, Den europeiske unionens pris for samtidsarkitektur: "Ludwig Mies van der Rohe"-prisen 2005.

Museets grunnlegger Paul Woxeng (1883–1967) begynte sitt kulturhistoriske innsamlingsarbeid i 1919, og bygde i 1932 et eget hus til samlingene på sin egen gård Vågsenget. I 1970 kjøpte Vikna kommune samlingen, og en del av eiendommen ble avdelt som museum. Senere på 70-tallet ble Woxengs Samlinger flyttet til Berggården.

Kystmuseet i Nord-Trøndelag, Norveg omfatter i alt om lag 15 punkter i Rørvik med Berggården, foruten Vågsenget og det fraflyttede fiskeværet Sør-Gjæslingan.

Norveg er tusenårssted i Nord-Trøndelag. Kystmuseet er en avdeling i regionmuseet Museet Midt, hvor Camilla Birkeland er direktør. Museet Midt består i tillegg av Norsk Sagbruksmuseum, Kunstmuseet i Nord-Trøndelag og Namdalsmuseet, alle i Namsos, samt ubemannede museer i seks kommuner i Namdalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]