Sørfjorden (Hemnes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av Sørfjorden vinterstid sett fra øst

Sørfjorden er en fjordarm av Ranfjorden i Hemnes kommune i Nordland. Fjorden er 12 kilometer lang. Den har innløp mellom Hattneset i sør og Skarpsundet i nord, og den går først mot øst, deretter sørøst, til Bjerka i bunnen av fjorden.[1]

De ytre delene av fjorden ligger sør for Hemneshalvøya. Tettstedet Finneidfjord ligger på eidet som knytter halvøya til fastlandet. Eidet er rundt 600 meter bredt og på den andre siden ligger bunnen av Finneidfjorden, en annen av Ranfjordens fjordarmer. Sør for Finneidfjord går det nesten 1,5 km lange og smale neset Røssåauren ut i fjorden fra vestsida.

Bjerka ligger på østsiden helt innerst i fjorden, ved munningen av elva Bjerka. På andre siden av fjorden fra Bjerka munner den betydelig større elva Røssåga ut.

E6 går langs østsiden av fjorden mellom Bjerka og Finneidfjord. Nordlandsbanen går langs hele sørsiden av fjorden, og følger E6 opp langs østsiden.

Med jevne mellomrom går det små og store undervannsskred i denne fjorden. 20. juni 1996 gikk det et stort strandsoneskred, som krevde fire menneskeliv.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sørfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Markus Thonhaugen (20. juni 2016). «– Åpent sår i 20 år». NRK. Besøkt 15. juni 2017.