Søråsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Søråsen er et fjellområde i sørøstre delen av Gol kommune, grensende mot Sør-Aurdal og Nesbyen. Grense mot Nystølsfjellet i nord, med Nystølsvarden som høyeste punkt (1296 moh), og mot Vardefjellet i sør (1182 moh). Nystølsvarden er høyeste punkt i Gol med utsikt til Norefjell i sør, Hallingskarvet og Reineskarvet i vest og Jotunheimen i nord. Andre fjellområder på Søråsen er Holtelifjellet (1152 moh) og Raudalsfjellet (1205 moh). Andre fjelltopper er Endefjell med Søthaugberget (1169 moh), Meitebekkfjellet (1241 moh), Bergaleinnatten (1138 moh), Kyrkja (1063 moh), Nøsen (1086 moh) og Røggenatten (1130 moh).

Av fiskevann er Myklesjøen (968 moh), Grøsetvatnet (904 moh), Kroktjern (962 moh), Røggjin (970 moh), Andsjøen (882 moh), Raudalsvatnet (921 moh), Store Grevsjøen (1053 moh) og Høvren (820 moh) av de største fiskevann med sik og ørret. Nordåsen er den lokale betegnelsen på det som ofte forbindes med Golsfjellet,[trenger referanse] og kjente hoteller som Storefjell, Oset, Kamben, Guriset, Hallingen og Ørterstølen. Søråsen er den høyestliggende del av Gol og mer tilbaketrukket med hytter og tradisjonsrike stølslag.[trenger referanse] På Søråsen finnes gamle stølslag som Eivindli, Holt, Vestreli, Frøysoksstølan, Vassvollstølan, Nystølen, Raudalen, Høvresli, Andsjøstølan og Røggjin.

Oslo's byrådsleder Erling Lae er lommekjent på Søråsen og har sagt følgende: "Å gå på kryss og tvers i fjellet er det gode liv. – Ro, stillhet, stor himmel. Frihetsfølelsen du får når du ser vidt. Ensomheten. Søråsen er det gode sted å være. Nystølsfjellet er det flotteste området i Gol. Det er hit han søker seg om livet går han imot. Noen ganger går han inn til Bjørnsanli, langt inn på Søråsen og utenfor mobilrekkevidde. – Helt fenomenalt. Det er en ulempe i vår tid at du kan ta med deg jobben overalt. Det kan være praktisk, men har også sin pris. Erling Lae liker at det fremdeles finnes steder der ingen kan nå deg. Der du ikke ser ett eneste elektrisk lys eller hører en eneste bil."[trenger referanse]

Kjente personer som har har/har hatt hytte i området er bl.a. jazzmusikeren Tore Jensen, skilandslagstreneren Dag Kaas, polfareren Fridtjof Nansen "Nansenhytta", og lyrikeren, botanikeren og ornitologen Harald Sverdrup.[trenger referanse] Han påviste bl.a. viltvoksende kanelroser (Rosa Majalis) ved Nøsen.[trenger referanse] Valdresen Mikkjel Fønhus har bl.a. skrevet om Raudalsdansen. Søråsen grenser til Vassfaret mot sørøst. Det har vært streifdyr av brunbjørn og jerv og i tidligere tider var det helårsbosetninger med fangstfolk på Søråsen.