Sønder Boulevard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sønder Boulevard
Basisdata
NavnSønder Boulevard
LandDanmark
BydelVesterbro
KommuneKøbenhavns kommune

Kart
Sønder Boulevard
55°39′54″N 12°32′55″Ø

Sønder Boulevard er en 1,3 km lang gate på Vesterbro i København. Den ligger i forlengelsen av Halmtorvet og fører ned til den tidligere Enghave Station, og munner ut i Vester Fælledsvej.

Der gaten ligger i dag, lå i 1847-1864 den indre delen av Danmarks første jernbane, I 1864 ble sporet lagt om, over Frederiksberg og i 1911 fikk den sitt nåværende løp på sørsiden av Ingerslevsgade.

Gaten var ifølge boken Københavnske gadenavnes historie[1] anlagt  i 1905. På Hother Waagensens Kart over København[2] fra 1886 kan den imidlertid sammen med Halmtorvet og Stampesgade gjenkjennes under navnet Ny Stormgade. Det er imidlertid uklart om den vestlige enden var ved Dannebrogsgade eller Dybbølsgade, eller om den gikk hele veien ut til den nå nedlagte Enghave-Banestasjon.

Navnet, Sønder Boulevard er trolig ment som et motstykke til Vester Boulevard, som i 1954 ble omdøpt til H. C. Andersens Boulevard.

Sønder Boulevard ble, sammen med Halmtorvet fullstendig renovert i perioden 1999-2003, og har en rekke parkfasiliteter mellom de to kjørebaner, som for eksempel ballbinge og lekeplass for barn. Deler av parken er midlertidig overtatt av metrobyggeriet. Etter renoveringen flyttet de prostituerte seg vekk fra Halmtorvet og Sønder Boulevard, og har siden holdt seg i Skelbækgade.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ København gadenavnes historie av Bent ^ se Zinglersen.
  2. ^ Kart over København ved Hother Waagensen.