Sæbø (Møre og Romsdal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 62°12′28,055″N 6°28′5,5236″Ø

Sentrumsbygg i Sæbø

Sæbø er ei bygd i Ørsta kommune i Møre og Romsdal fylke. Stedet oppfyller ikke SSB sine kriterier for å bli kalt for tettsted. Bygda ligger ved der Bondalselva renner ut i fjorden. Navnet Sæbø kommer av sjø og bø (gård).

Me fastslår at Sæbø og spesielt til gardane ut mot sjølve Hjørundfjorden - som Flatneset aller lengst i nord, reknar seg vel som ein del av Hjørundfjorden enn av Ørsta åleine den dag i dag.

Sæbø skole har både barneskole- og ungdomsskoletrinn. Elever fra Bondalen, Norangsdalen, Store Standal og Trandal går på denne skolen. Skolen ble etablert i 1958.

I Sæbø ligger Hjørundfjord kirke med gravlund. Sæbø var administrasjonsenter i tidliger Hjørundfjord kommune.

Reiseliv[rediger | rediger kilde]

Det ligger to campingplasser og hotell i Sæbø. Sæbø ligger i hjertet av Sunnmørsalpene og egner seg som en base for fjellturer, naturopplevelser og fjordturer. Fra fergekaia går det ferge over Hjørundfjorden til Lekneset ved Norangsfjorden.

Scarlett Johansson bodde på Sæbø i mai 2019, under innspillingen av Marvel-filmen Black Widow.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stenberg, Marius André Jenssen (29. mai 2019). «Marvel-fan lurte seg inn på filmområdet». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 15. desember 2019. «Det er altså scener til den nye Marvel-filmen «Black Widow» med Scarlett Johansson i hovudrolla spelt inn på Sæbø i Ørsta på Sunnmøre. Også NRK har tatt bilete av den amerikanske filmstjerna medan ho spelar inn scener på den lokale Joker-butikken på staden.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]