Rytterstatuen av Fredrik II av Preussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rytterstatuen av Fredrik II av Preussen
Berlin Friedrich II Denkmal 09-2017 img1.jpg
Basisdata
Kunstner:Rauch, Christian Daniel
År1851
TypeRytterstatue i bronse
Fysiske mål
Høyde13,50
Geografisk plassering
Land:Tyskland
By:Berlin
Kart
Rytterstatuen av Fredrik II av Preussen ligger i Berlin
Rytterstatuen av Fredrik II av Preussen
 
Rytterstatuen av Fredrik II av Preussen (Berlin)
52°31′02″N 13°23′34″Ø
Commons-logo.svg
 Rytterstatuen av Fredrik II av Preussen på Commons

Rytterstatuen av Fredrik II av Preussen (Fredrik den store) er et monument på gaten Unter den Linden i Mitte, Berlin.[1] Christian Daniel Rauch som var elev av Johann Gottfried Schadow, fikk i 1838 oppdraget fra Fredrik Vilhelm III av Preussen med å utforme en rytterstatue av Fredrik den store. Statuen ble avduket i 1851. Selve rytterstatuen er 5,66 meter, mens sokkelen er 7,84 meter.

Statuen ble demontert i 1950 og gjenoppført i Hippodromen i Park Sanssouci i 1963. I 1980 ble den igjen ført tilbake til Berlin, seks meter øst for det opprinnelige plasseringsstedet. En ny restaurering ble gjennomført i 1997-1999 og statuen flyttet til sitt opprinnelige sted på Unter den Linden.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Over granittsokkelen hever det seg et kolossalt, mer enn 13 meter høyt monument. Fredrik II sitter på en hest i trav i historisk uniform med utmerkelser og æresbevisninger. En frakk med hermelinsfôr er over skuldrene. På hodet som er noe senket mot venstre, bærer han en tresnutet hatt. Den venstre hånd holder i tøylen, mens han i sin høyre hånd holder en krykkestokk, ett kjennetegn ved den aldrende konge. Pidestallen er i tre nivåer. Ett nivå inneholder inskripsjoner, det neste navn på fremstående borgere i kongens samtid, mens det øverste nivå er viet kongen selv: På hjørnene er montert de fire kardinaldyder, mens relieffene inneholder scener fra kongens liv hvor realitet og myter er tett sammenvevd.

Under restaureringen på slutten av 1990-tallet ble også også plassen rundt med gjerde og kandelabre gjenoppført i opprinnelig form.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berlins offisielle nettside Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine. Besøkt 14. juni 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]