Ryan Stiles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ryan Stiles
Født22. april 1959 (65 år)
Seattle i Washington
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, komiker, standupkomiker, improvisatør Rediger på Wikidata
Utdannet vedRobert Cecil Palmer Secondary School
Richmond Secondary School
EktefellePatricia McDonald
NasjonalitetUSA
Aktive år1985
IMDbIMDb

Ryan Stiles (født 22. april 1959 i Seattle, Washington) er en Emmy-nominert amerikansk improvisasjonskomiker og skuespiller. Han er kjent fra det britiske improvisasjonsprogrammet Whose Line Is It Anyway? hvor han har hatt en fast rolle fra start av, samt i rollen som Lewis i tv-serien The Drew Carey Show med Drew Carey. Stiles har hatt flere mindre roller i tv-serier og reklamefilmer og er også kjent for sine etterlikninger av John Wayne og Carol Channing samt sitt lange fruktbare samarbeid med komikerkollega Colin Mochrie.

Ryan Stiles ble født i Seattle som den yngste av fem søsken. Da han var ti år flyttet han sammen med sine canadiske foreldre til Richmond i Britisk Columbia hvor han fortsatte skolegangen sin. Stiles sluttet forøvrig på high school da han ble 17 år for å prøve seg som komiker og hadde flere jobber på nattklubber rundt omkring i Vancouver-distriktet ved siden av at han jobbet på farens fiskeprosessanlegg. I 1986, da Ryan var 27 år, ble han tatt opp som medlem i Torontos velrenomerte komediegruppe The Second City og startet sitt kjente samarbeid med Colin Mochrie. I 1990 ble tv-produsentene av det brtiske improvisasjonsprogrammet Whose Line Is It Anyway? oppmerksomme på Stiles talent og tok han inn i den faste medlemsgruppen, en posisjon han beholdt til 1998, da programmet ble flyttet til USA. I denne perioden fikk han også flere roller i både filmer, tv-serier og reklamefilmer på amerikansk fjernsyn.

I 1995 ble Ryan Stiles valgt ut av Drew Carey til å spille rollen som Careys smarte og slu venn Lewis Kiniski i situasjonskomedien The Drew Carey Show. Både Stiles og Carey fortsatte sitt samarbeid da de importerte Whose Line Is It Anyway? til amerikansk fjernsyn med Drew Carey som den nye programlederen. Begge disse opptrådte ukentlig på programmet og de var begge også produsenter av Whose Line i samspill med den faste deltakeren Colin Mochrie og flere andre komikere i rotasjon. I dag arbeider Ryan Stiles med sitt eget improvisasjonsteater i hjembyen Bellingham, Washington sammen med sin kone og tre barn, ved siden av å ha mindre engasjement i film og tv-bransjen.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Ryan Stiles har også deltatt i reklamefilmer på amerikansk fjernsyn for blant andre Pizza Hut, Nike og FedEx.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]