Rue du Faubourg-Saint-Honoré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rue du Faubourg-Saint-Honoré
Rue du Faubourg St Honore dsc00792.jpg
Basisdata


Rue du Faubourg-Saint-Honoré
48°52′12″N 2°19′06″Ø

Rue du Faubourg Saint-Honoré

Rue du Faubourg-Saint-Honoré er en gate i 8. arrondissement i Paris. Den er en meget kjent innkjøpsgate.

Gaten er den vestlige forlengelse av Rue Saint-Honoré og danner en øst-vest-gjennomfartsåre mellom Rue Royale (nummer 15/19) og Place de Ternes (nummer 2). Den er oppkalt etter den hellige Honorius av Amiens. Ordet faubourg betegner på fransk en forstad (fra latinsk foris burgem, «utenfor byen»). Veien nevnes første gang i kjente kilder i 1222, og er dermed en av de eldste gater i Paris. Fra 1635 het den Chaussée du Roule, rundt år 1725 fikk den navnet Rue du Faubourg-du-Roule.[1] Frem til 1860 tilhørte denne bydelen forstaden Faubourg Saint-Honoré, men fra 1860 havnet den ved bygrensereformen innenfor Paris' grenser. Den 10. desember 1847 fikk den sitt nåværende navn.

Den krysser blant annet Boulevard Haussmann, Rue de Courcelles, og den til Place Vendôme førende Rue de Castiglione. Rue du Faubourg Saint-Honoré har i lang tid vært en storborgerborgerskapets residensgate. Her bodde for eksempel familien Rothschild. Nathaniel de Rothschild kjøpte i 1856 huset på Rue du Faubourg Saint-Honoré nr 33, den tidligere russiske ambassade. Her er det også ambassader, og en rekke ambassadører har sine residenser ved denne gaten.

Senere er Rue du Faubourg Saint-Honoré også blitt en av mote- og luksusinnkjøpsgatene i Paris. Her er dessuten den offisielle tjenesteresidens for den franske president (nr. 55).

Likesom 10 Downing Street er innarbeidet som stikkordet for den britiske statsminister embedsbolig, har gateadressen 55, Rue du Faubourg Saint-Honoré etablert seg i franskmenns bevissthet. Den franske president residerer i dette palasset Elyséepalasset), bygd i 1718 av Armand-Claude Mollet. Først var dette et stort hôtel particulier, senere et danselokale, så til og med et luksusbordell, til det i 1873 ble presidenens embedsresidens. Presidentens tjenesebolig er på knapt 200 kvadratmeter (borgeremesteren i Paris hat 1.800 kvm til sin egen dsisposisjon i byens rådhus). Men hele byggverket presidenten er omgitt av, har 365 værelser og et areal på 11.179 m².[2] Foran palasset i Rue Faubourg Saint-Honoré står vaktsoldater fra Garde Républicaine.

Også det franske innenriksministeriet er på denne gaten.

Gaten er også kjent for kunstgallerier, og for renommerte frisørsalonger.

Rue Faubourg Saint-Honoréer er 2.070 meter lang og mellom 13,80 ogd 14,50 meter bred.

Referanser[rediger | rediger kilde]