Rue du Faubourg-Saint-Honoré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rue du Faubourg-Saint-Honoré
Basisdata
LandFrankrike
KommuneParis, 8. arrondissement, Quartier de la Madeleine, Quartier du Faubourg-du-Roule

Kart
rue du Faubourg-Saint-Honoré
48°52′12″N 2°19′06″Ø

Rue du Faubourg Saint-Honoré

Rue du Faubourg-Saint-Honoré er en gate i 8. arrondissement i Paris. Den er en meget kjent handlegate.

Gaten er den vestlige forlengelse av Rue Saint-Honoré og danner en øst-vest-gjennomfartsåre mellom Rue Royale (nummer 15/19) og Place de Ternes (nummer 2). Den er oppkalt etter den hellige Honorius av Amiens. Ordet faubourg betegner på fransk en forstad (fra latinsk foris burgem, «utenfor byen»). Veien nevnes første gang i kjente kilder i 1222, og er dermed en av de eldste gater i Paris.[trenger referanse] Fra 1635 het den Chaussée du Roule, rundt år 1725 fikk den navnet Rue du Faubourg-du-Roule.[1] Frem til 1860 tilhørte denne bydelen forstaden Faubourg Saint-Honoré, men fra 1860 havnet den ved bygrensereformen innenfor Paris' grenser. Den 10. desember 1847 fikk den sitt nåværende navn.

Den krysser blant annet Boulevard Haussmann, Rue de Courcelles, samt Rue de Castiglione, som fører til Place Vendôme. Rue du Faubourg Saint-Honoré har i lang tid vært en storborgerborgerskapets residensgate. Her bodde for eksempel familien Rothschild. Nathaniel de Rothschild kjøpte i 1856 huset på Rue du Faubourg Saint-Honoré nr 33, den tidligere russiske ambassade. Her er det også i dag ambassader, og en rekke ambassadører har sine residenser ved denne gaten.

Senere er Rue du Faubourg Saint-Honoré også blitt en av mote- og luksushandlegatene i Paris. Her er dessuten den offisielle tjenesteresidens for den franske president (nr. 55), Elyséepalasset), bygd i 1718 av Armand-Claude Mollet. Først var dette et stort hôtel particulier, senere et danselokale, så til og med et luksusbordell, til det i 1873 ble presidentens embetsresidens. Presidentens tjenestebolig er på knapt 200 kvadratmeter. Hele byggverket har 365 værelser og et areal på 11.179 m².[2] Foran palasset står vaktsoldater fra Garde Républicaine.

Også det franske innenriksdepartementet ligger til denne gaten, selv om det har en egen adresse (Place Beauveu).

Gaten er også kjent for kunstgallerier og for renommerte frisørsalonger.

Rue Faubourg Saint-Honoré er 2070 meter lang og mellom 13,80 og 14,50 meter bred.

Referanser[rediger | rediger kilde]