Place Vendôme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Place Vendôme er også tittelen på en film av Nicole Garcia fra 1998, med Catherine Deneuve.
La Place Vendôme

Place Vendôme er en plass i Paris, på høyre bredd, i 1. arrondissement.

Plassen er tegnet av Jules Hardouin-Mansard. Anlegget ble påbegynt i 1698. Planen var opprinnelig å legge akademier og ambassader rundt plassen; i stedet flytta bankierer og juvelerer inn i de overdådige boligene som fortsatt omkranser plassen.

Bygningene er i dag er omgjort til luksuriøse hoteller og forretninger, som juvelerene Cartier og Bulgari. I 1898 grunnla César Ritz sitt berømte hotell her. Det franske justisdepartementet har sitt sete ved Place Vendôme; på fasaden kan en stadig se marmorplaketten som viser en standardmeter. Den ble satt opp i 1795 for å gjøre publikum kjent med den nye måleenheten.

Midt på plassen troner en statue av Napoleon kledd som Julius Cæsar på toppen av en søyle som er modellert etter Trajansøylen i Roma. Napoleon fikk reist søylen i 1806 for å feire seieren i slaget ved Austerlitz. Søylen er kledd med bronserelieffer som er støpt av 1200 russisk-østerrikske kanoner. Dagens søyle er en kopi, idet den opprinnelige ble ødelagt under Pariserkommunen i 1871.

Plassen har hett Place Vendôme siden 1700-tallet, etter Hôtel de Vendôme, som lå her. Fra begynnelsen het den Place des Conquêtes, og senere Place Louis le Grand. Under revolusjonen ble den en periode omdøpt til Place des Piques, og under Pariserkommunen Place Internationale.

Kommunarder poserer ved den nedrevne søylen i 1871.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Julia Droste-Hennings, Thorsten Droste: Paris. Eine Stadt und ihr Mythos. DuMont, Köln 2003, ISBN 3-7701-6090-8, S. 292–293.
  • Alexis Gregory: Place Vendôme, Paris. Aus dem Französischen von Annekatrin Gudat. Heyne, München 1997, ISBN 3-453-13006-5.
  • Fritz Stahl: Paris. Eine Stadt als Kunstwerk. Mosse, Berlin 1929.