Rubén López Ardón

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rubén López Ardón
Født19. juni 1934Rediger på Wikidata (88 år)
OcotalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest (1961–)[1]Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk biskop (1979–)
  • biskop (1979–1990) Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NicaraguaRediger på Wikidata
Bispedømmet Estelí i Nicaragua

Rubén López Ardón (født 19. juni 1934 i Ocotal nord i Nicaragua) er en nicaraguansk katolsk prelat og emeritert biskop av Estelí.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Rubén López Ardón ble ordinert til prest 6. januar 1973 for bispedømmet Estelí.

Biskop av Estelí[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til biskop av Estelí den 2. januar 1979. Paven bispeviet ham personlig den 27. mai samme år i Peterskirken; medkonsekratorer var Duraisamy Simon Lourdusamy, sekretær for Kongregasjonen for folkenes evangelisering, og Eduardo Martínez Somalo, sostituto i Statssekretariatet.

Hans fysiske og mentale helse ble dårligere på grunn av vanskelighetene i bispedømmet, polarisering innen presteskapet, mangfoldet av pastorale opplevelser og krigsscenariet som regionen opplevde i løpet av tiåret.

Uvanlig fratreden[rediger | rediger kilde]

Han trakk seg fra embedet den 6. mars 1990. Etter dette forlot han landet; i 1995 var han etter det som fremkom av korrespondanse i Mexico City. En fratreden under slike forholdene var så langt den eneste kjent i Nicaraguas kirkehistorie. Prelaten var 54 år gammel da han kommuniserte sin avgjørelse til Roma, og 56 år da den ble innvilget. Rubén López Ardón var siden han var ganske problemer med halsen. Han reiste stadig til Mexico for behandling. Den siste turen han tok var i 1987, og fra den vendte han aldri tilbake. «Monsignor kuttet radikalt all kontakt med Estelí, og jeg tror til og med med Nicaragua, for ikke engang etter morens død (Antonia Ardón) var han til stede», uttalte monsignor Juan Abelardo Mata Guevara, den etterfølgende biskop av bispedømmet Estelí.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID lopezar, besøkt 2. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ catholic-hierarchy.org lopezar, lest 15. desember 2022