Roxburgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roxburgh
Skotsk gælisk: Rosbrog
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Scottish Borders
Trad. grevskap:Roxburghshire
StatusLandsby (village)
Opphørt1550 (Julian)
PostnummerTD5
Retningsnummer01573
Befolkning70
Kart
Roxburgh
55°34′00″N 2°28′00″V

Roxburgh er en liten landsby i Scottish Borders, Skottland. Den ligger omkring 2 km vest for det historiske Roxburgh, som i middelalderen var en viktig by.

Historie[rediger | rediger kilde]

I middelalderen var Roxburgh like viktig som Edinburgh, Stirling og Berwick-upon-Tweed. Årsaken til dette var plasseringen i det fruktbare jordbruksområdet i det skotske lavlandet. At den lå ved elven Tweed betød at det var mulig å eksportere varer via havnen Berwick-upon-Tweed, noe som la grunnlag for rikdom. Plasseringen var også strategisk i forhold til behovet for beskyttelse mot engelske invasjoner.

Militært var byen lett å forsvare, ettersom den lå på en halvøy mellom Tweed og Teviot, med Roxburgh slott plassert slik at det voktet veien inn på halvøya. Allikevel måtte den flere ganger gi tapt under harde angreop, og den ble flere ganger tatt av engelske styrker og så tatt tilbake av skotske. Etter å ha blitt inntatt for siste gang i 1460 ble både byen og slottet ødelagt. Man rakk ikke å bygge den opp igjen før Berwick-upon-Tweed falt til engelskmennene i 1482, og det var da ikke verken militært eller økonomisk grunnlag for å gjenreise byen.

Det er kun mindre rester igjen av slottets forsvarsverker, og så godt som ingen spor etter selve byen. Stedet eies av hertugen av Roxburghe.