Rottneros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rottneros
LandSveriges flagg Sverige
Areal135 hektar[1]
Befolkning400[1] (2020)
Bef.tetthet2,96 innb./hektar
Kart
Rottneros
59°47′34″N 13°06′44″Ø

Rottneros er et tettsted i Sunne kommune i Värmlands län i landskapet Värmland i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 448 innbyggere.[2] Navnet betyr «brølende munning» på oldnordisk.

De såkalte Rottnerosverken ble opprinnelig anlagt som jernverk på slutten 1600-tallet ved elven Rotna (på svensk Rottnan). Virksomheten ble endret til papirproduksjon på slutten av 1800-tallet, og i dag er Rottneros AB et børsnotert konsern med flere papirfabrikker. I nærheten ligger Rottneros jernbanestasjon.

Rottneros herregård stod modell for «Ekeby» i Gösta Berlings saga. Lucianatten 1929 ble den gamle herregården ødelagt i en voldsom brann. Den daværende eieren Svante Påhlsson (1882–1959) lot herregården oppføre på nytt, og anla Rottneros Park som en blomster- og skulpturpark rundt herregården, inspirert av de store parkene i Europa. I parken finnes også Nils Holgerssons eventyrpark og en MC-utstilling.

Stamfrändemonumentet[rediger | rediger kilde]

Stamfrändemonumentet

I Rottneros står Stamfrändemonumentet, reist for å minnes de som innvandret til Värmland fra Finland og de som utvandret fra Värmland til Nord-Amerika. Monumentet er et relieff i granitt som forestiller Värmlands landskap, med inskripsjonen TILL HUGFÄSTANDE AV SAMBANDET MED STAMFRÄNDER VÄSTANHAVS OCH ÖSTANHAVS. En ørn av bronse sitter på toppen av monumentet. Både granittrelieffet og bronseørnen er lagd av den finske kunstneren Jussi Mäntynen og ble avduket 22. juni 1953.

Rottnafallet og Rottneros bruk

Referanser[rediger | rediger kilde]