Gösta Berlings saga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gösta Berlings Saga
orig. Gösta Berlings saga
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1924
Prod.landSvensk
Lengde186 min.
Bak kamera
RegiMauritz Stiller
ManusforfatterMauritz Stiller
Ragnar Hyltén-Cavallius
Foran kamera
MedvirkendeLars Hanson
Gerda Lundequist
Greta Garbo
Eksterne lenker

Gösta Berlings Saga er en svensk film fra 1924, med regi av Mauritz Stiller. Manuskriptet var skrevet av Stiller og Ragnar Hyltén-Cavallius. Som litterært forelegg hadde de Selma Lagerlöfs roman Gösta Berlings saga, som ble utgitt i 1891.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien følger Gosta Berling og menneskene han møter, og inkluderer en rekke tilbakeblikk til andre scener som gir tilleggsinformasjon om alle disse karakterene. På julaften leder Gosta Berling, en avsatt luthersk pastor, en fester hvor han narrer selskapet med et utseende som en «djevel» spilt av Sintram, en tjener. Hendelser senere samme kveld fører til et tilbakeblikk fra tiden da Berling fremdeles var en pastor. Men kort tid senere ble han fjernet fra sognet av den presiderende biskopen, på grunn av Berlings gjentatte drukkenskap. Berling holder deretter en så rørende preken at sognebarnene og biskopen er klare til å tilgi ham, frem til han begynner å fordømme hykleriet deres.

Drevet i eksil begynner Berling som lærer for Ebba Dohna. Moren til Ebba håper å få Ebba til å gifte seg med Berling for å arve pengene hans etter at Berling dør, slik at moren og sønnen hennes, Hendrik, også kan få tilgang til disse pengene. Hendrik kommer tilbake fra en reise til Italia sammen med sin nye kone, Elizabeth. Ved middagen den kvelden blir Berlings fortid avslørt, noe som ødelegger Ebba, som virkelig har blitt forelsket i ham. Men fortiden hans vekker sympatien til Elizabeth. Ebba dør kort tid senere, tilsynelatende av sorg. Senere, på et middagsselskap, er Berling en av flere utøvere innen pantomimer og andre sketsjer. I en scene med en ung kvinne, Marianne Sinclaire, kysser Berling henne - selv om publikum tror at det bare er en del av handlingen. Mariannes far blir imidlertid rasende på grunn av dette, og forlater sammenkomsten.

Mer av Margarethes egen fortid blir også avslørt, og ektemannen hennes kaster henne ut av hjemmet deres. Berling leter etter Margaretha, men oppdager i stedet Marianne som har kollapset i snøen like utenfor familiens inngangsdør. Berling tar henne med tilbake til Ekeby, men forsøker å holde hennes tilstedeværelse hemmelig ettersom hun har blitt syk. I mellomtiden har Margarethe reist tilbake til hytta der moren hennes fremdeles bor, for å søke tilgivelse. Når den gamle kvinnen kollapser og ligger døende, skjer det en delvis forsoning. Hendrik oppdager at hans italienske ekteskap med Elizabeth ikke vil bli ansett som lovlig før de begge signerer en del dokumenter i Sverige.

Berling vurderer å gifte seg med Marianne, men hun avviser ham samtidig som hun avslører at ansiktet hennes har fått arr på grunn av kopper. Hendrik gir Elizabeth de nye dokumentene som må signeres for at ekteskapet deres skal legaliseres i Sverige. Men hun må innrømme at hun egentlig ikke er forelsket i ham lenger. Elizabeth flytter inn hos Sinclaire-familien, hvor hun og Marianne snart blir gode venner. På besøk hos Margarethe ved morens hytte, tilstår Elizabeth sin kjærlighet til Berling, som nettopp hadde kommet inn i værelset uten at Elisabeth hadde lagt merke til det.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]