Rottene (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rottene
orig. Die Ratten
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1955
Prod.landVest-Tyskland
Lengde97 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiRobert Siodmak
ProdusentArtur Brauner
ManusforfatterJochen Huth
Foran kamera
MedvirkendeMaria Schell
Curd Jürgens
Heidemarie Hatheyer
Gustav Knuth
Ilse Steppat
Prod.selskapCentral Cinema Compagnie-Film GmbH
Premiere6. juli 1955 (Vest-Tyskland)
Eksterne lenker

Rottene[1] (originaltittel: Die Ratten) er en vesttysk dramafilm fra 1955 regissert av Robert Siodmak, basert på Gerhart Hauptmanns teaterstykke av samme navn. Stykket hadde tidligere blitt filmatisert i Tyskland som stumfilmen Rottene i 1921 med Emil Jannings og Lucie Höflich. Handlingen foregår i Berlin, under de allierte makters okkupasjon av byen etter andre verdenskrig.

Filmen ble vist under Filmfestivalen i Berlin i 1955, hvor den vant Gullbjørnen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1950-tallet kommer Pauline Karka (spilt av Maria Schell) til Berlin. Hun er gravid, men sliter økonomisk. Hun møter Anna John (spilt av Heidemarie Hatheyer) som alltid har lengtet etter å bli mor, men hun har aldri klart å bli gravid. Paulines barn blir født, og de to kvinnene er enige om at Anna burde beholde den nyfødte som sin egen baby. Når Pauline skal flytte til Vest-Tyskland, ønsker hun se barnet sitt igjen for siste gang, men Anna nekter å gå med på dette.

Pauline får deretter panikk, og kidnapper ved en feiltakelse den dødssyke ungen til kvinnen i nabo-huset. I mellomtiden instruerer Anna broren sin Bruno (spilt av Curd Jürgens) om å kvitte seg med Pauline. Men Bruno snubler, og ved et uhell dreper han seg selv med sin egen kniv, før han rekker å finne Pauline.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 25. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]