Rotstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt mot Rotstein, Hengstberg og Georgenberg

Rotstein er et fjellmassiv i Landkreis Görlitz som er oppkalt etter sitt høyeste fjell. Det er det eldste naturreservatet i Fristaten Sachsen.

Rotstein befinner seg øst for byen Löbau og er omgitt av kommunene og distriktene Bischdorf, Dolgowitz, Sohland am Rotstein, Zoblitz og Rosenhain. Nord for fjellmassivet går Bundesstraße 6 og banestrekningen Dresden–Görlitz mellom Löbau og Reichenbach. Langs fjellkammen går den tidligere grensen mellom Niederschlesischer Oberlausitzkreis og Landkreis Löbau-Zittau.

Den mest markante toppen i massivet er den 455 meter høye Rotstein. Nest høyeste fjell er det 421 meter høye Hengstberg, som opptar hele den midterste og østlige delen av massivet. Bak dette ligger Georgenberg, sett fra luften som en hestesko.

På den sørøstlige spissen av Rotstein ligger det et senslavisk eller tidlig tysk festningsanlegg. I slutten av oktober 2000 ble et nytt utsiktstårn innviet. Tårnet er 21 meter høyt og har 101 trappetrinn.

Rotstein naturreservat ble opprettet i 1912. Med sine omkring 530, ofte sjeldne plantearter, er det det mest artsrike fjellet i Oberlausitz. Blant artene kan nevnes blåveis, laurbærtre, omphalodes scorpioides, vanlig edelgran, primula eliator, kranslilje, barlind, gladiolus imbricatus L og arum