Reichenbach (Oberlausitz)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reichenbach
Reichenbach

Våpen
Reichenbachs våpen

Kart over Reichenbach

LandTyskland Tyskland
DelstatSachsen
StatusKommune
BorgermesterAndreas Böer (CDU)
Areal42,79 km²
Befolkning4 195 (31. desember 2008)
Bef.tetthet98 innb./km²
Høyde over havet134 meter

Reichenbach
51°08′29″N 14°48′00″Ø

Reichenbach (sorbisk Rychbach) er en landsby og en kommune i Landkreis Görlitz i Direktionsbezirk Dresden i Fristaten Sachsen. Byen har 4 195 innbyggere (31. desember 2008). Sammen med kommunene Königshain, Sohland am Rotstein og Vierkirchen utgjør den forvaltningsfellesskapet Reichenbach. Vest for byen gikk mellom 1815 og 1945 grensen mellom Sachsen og Preussen i Oberlausitz.

Kommunesammenslåinger[rediger | rediger kilde]

Som bydeler tilhører de tidligere selvstendige kommunene Niederreichenbach (innlemmet i 1957), Oberreichenbach (innlemmet i 1969) og Oehlisch (innlemmet i 1974).

Den 1. januar 1994 ble fire omkringliggende byer og kommuner innlemmet i kommunen:

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggelsen av Ober- og Niederreichenbach i den landlige distriktet Waldhufendorf fant sted omkring året 1200. Den 22. februar 1238 fikk kong Wencel I av Böhmen tildelt et skjøte til den senere byen Reichenbach som på denne tiden omfattet Cistercienserordenens kloster St. Marienthal i nærheten av Ostritz. Der ble Reichenbach (Richembach) underlagt en kongelig fogd. I middelalderen ble stedet raskt betydningsfullt ettersom det var beliggende ved handelsruten langs den lokale kongeveien. Navnet Reichenbach dukker opp for første gang i 1306, i et skjøte hos Cistercienserordenens kloster St. Marienstern i Panschwitz-Kuckau.

Minnestein ved Ketzergrube
Grensestein mellom Sachsen og Preussen ved Reichenbach

Under husittkrigene ble Reichenbach beleiret av en hær på 8 000 mann underlagt Andreas Prokop. Landsbyen ble nedbrent, mens lokalbefolkningen forskanset seg innenfor beskyttelsesmuren som omga bykirken St. Johannis. De drepte husittene ble begravet i jorden i nærheten av i det 284 meter høye Töpferberg, og stedet fikk etter dette navnet Ketzergrube («kjetternes grop»). En inngang i kirkens forsvarsmur som enkelte gjerningsmenn skal ha trengt gjennom, ble senere kalt Hussitentor.

Stedet ble flere ganger krysset av Napoléon Bonaparte, som støttet opp under flere apoteker i ulike bydeler. På ytterveggen til byens gamle apotek finnes det en plakett til minne om han. Hans hær tapte mot Preussen i slaget ved Reichenbach den 22. mai 1813. Som følge av Wienerkongressen ble den nye grensen mellom Sachsen og Preussen liggende ved den nærliggende kommunen Sohland am Rotstein og Reichenbach ble en del av den prøyssiske provinsen Schlesien.

Etter andre verdenskrig og dens ødeleggelser av byen, ble delen av Schlesien vest for elven Neiße slått sammen med Sachsen.

Reichenbach var en by i Kreis Görlitz fra 1948 til 1990, og etter Tysklands gjenforening en by i Landkreis Görlitz fra 1990 til 1994. Fra 1. august 1994 frem til 1. august 2008 var den vært en del av i Niederschlesischer Oberlausitzkreis, og siden 1. august 2008 har byen vært en del av Landkreis Görlitz.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.