Rosie the Riveter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Propagandaplakat fra 1942 for å få kvinner til industrien, utgitt av War Production Co-ordinating Committee

Rosie the Riveter var en populær betegnelse i USA på de seks millioner kvinner som arbeidet i rustningsindustrien under andre verdenskrig. Kvinnene fylte plassene til de mennene som var sendt til tjeneste ved fronten i Europa og Asia. Rosie the Riveter er nå et feministikon i USA og blir sett som et tidlig varsel om kvinners voksende betydning i samfunnslivet. Slagordet ble brukt i tidsskrift, på plakater og i propagandafilmer.

Rosie the Riveter ble til en sang i 1942, samme år som «We Can Do It!»-bildet kom. Det var imidlertid ikke av en såkalt riveter, en som slår inn nagler, men et symbol på at kvinner kan stille opp for landet sitt i krig. Bildet var ikke spesielt masseprodusert under krigen, og eksisterte stort sett bare i Westinghouse Electric & Manufacturing Company.[1] I 1943 at det første masseproduserte bildet av en kvinne som faktisk var en naglepistoloperatør (riveter). Det var en poster med navnet «Rosie the Riveter» laget av Norman Rockwell for Saturday Evening Post den 29. mai 1943.[2] På denne posteren tråkker Rosie på en utgave av «Mein Kampf».

På 1980-tallet lette feminister etter gamle postere som kunne brukes. Rockwells poster var fortsatt dekket av åndsverkslovene, mens «We Can Do It» ikke var det. Sistnevnte var også noe mer glamourøs enn førstnevnte. Deremd ble Westinghouse-posteren brukt som et symbol på feminisme. På grunn av at Rosie the Riveter var et så kjent begrep, ble navnet feilaktig tillagt «We Can Do It!», selv om dette bare var en poster som hang opp i noen uker i en håndfull fabrikker.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ We Can Do It! - National Museum of American History
  2. ^ Rosie the Riveter Norman Rockwell Museum
  3. ^ The Untold Story of the iconic Rosie the Riveter-Poster - Fast Company

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]