Roseto degli Abruzzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roseto degli Abruzzi

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Abruzzo
ProvinsTeramo
StatusKommune
HovedstadRoseto degli Abruzzi
Tilstøtende kommunerAtri, Giulianova, Mosciano Sant’Angelo, Notaresco, Pineto, Morro d'Oro
Postnummer64026
Retningsnummer085
Areal53,27 km²[1]
Befolkning25 501[2] (2023)
Bef.tetthet478,71 innb./km²
Høyde o.h.5 meter
ISTAT-nummer067037
Kart
Roseto degli Abruzzi
42°41′00″N 14°01′00″Ø

Strandpromenade med springvann.
Roseto degli Abruzzi i provinsen Teramo.

Roseto degli Abruzzi, til daglig kalt Roseto, er en by og kommune i provinsen Teramo, i regionen Abruzzo i det sentrale Italia. Byens navn betyr egentlig «Abruzzernes Roseto», og flertallsformen stammer fra den periode da regionen var oppdelt i provinser,der alle het noe med Abruzzo. Ved utgangen av 2013 hadde byen 25.463 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Roseto er en nokså ny by, og den er opstått som stasjonsby ved jernbanen fra Ancona til Foggia som ble tatt i bruk i 1864. Stasjonen var i første omgang oppkalt etter den nærliggende by Montepagano, men i 1877 bestemte den senere kong Umberto I av Italia at den nye by skulle hete Rosburgo, og stasjonen het deretter Montepagano-Rosburgo. Det tyskklingende navn falt i unåde etter første verdenskrig, og i 1927 ble byens og stasjonens navn endret til Roseto degli Abruzzi. Masseturismen etter annen verdenskrig satte ytterligere fart på byens utvikling, og den vokste til å bli den nest største by i provinsen Teramo.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger ved Adriaterhavet, noen kilometer nord for det sted der elven Vomano tømmer seg i havet. Roseto er blitt en populær ferieby, blant annet i kraft av sine glimrende badestrender. Kysten langs byen omtales også som Lido delle Rose (Rosenstranden). Byen ligger ved motorvei A 14 som går langs Adriaterhavet, og det er også jernbaneforbindelse nord/sør langs Adriaterhavet.

Foruten selve Roseto omfatter kommunen bebyggelsene (frazioni) Campo a Mare, Casal Thaulero, Cologna Paese, Cologna Spiaggia, Montepagano, San Giovanni, Santa Lucia og Voltarrosto.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Grafen viser et støtt stigende innbyggertal siden Italias samling.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Byens økonomi er dels basert på turismen, dels på industri og håndverk. Det er mange småbedrifter der, men også enkelte større transportvirksomheter. Byens største bedrift er Rolli S.p.A., som har fabrikker i Parma og Roseto, og som ifølge dens egen hjemmeside er leveringsdyktig i 326 forskjellige frosne næringsmiddelprodukter.[3]

Sport[rediger | rediger kilde]

På det sportslige område er Roseto best kjent for sitt basketballlag Roseto Sharks. Det spiller i byens sportshall, som har plass til 4.500 tilskuere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]