Ronald Graham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ronald Lewis Graham
Ronald Graham.jpg
Født31. oktober 1935 (82 år)
USA Taft, California
Ektefelle Fan Chung
Utdannet ved University of California, Berkeley
Doktorgradsveileder Derrick Henry Lehmer
Beskjeftigelse Matematiker, juggler, informatiker
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av
6 oppføringer
American Mathematical Society, National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences, Det ungarske vitenskapsakademiet, Association for Computing Machinery, American Association for the Advancement of Science
Utmerkelser Euler Medal (1993), Euler Book Prize (2013), Josiah Willard Gibbs Lectureship (2001)
FagområdeMatematikk
Kjent forGrahams tall
Grahamskanning


Ronald Lewis Graham (født 31. oktober 1935 Taft, California) er en amerikansk matematiker, kjent for sine bidrag til diskret matematikk, spesielt tidsplanlegging, beregningsgeometri og Ramsey-teori. Han er nå sjefsforsker ved California Institute for Telecommunication and Information Technology og professor ved University of California, San Diego.

I 1977 publiserte Graham en artikkel om et problem innen Ramsey-teorien, og ga et stort tall som en øvre grense for en løsning av problemet. Tallet har blitt kjent som det største tallet som seriøst benyttes i et matematisk bevis, og kalles Grahams tall.

Graham populariserte begrepet Erdős-tall og var en nær venn av Paul Erdős. Han har vært formann for American Mathematical Society og har publisert omtrent 320 artikler og fem bøker, deriblant Concrete Mathematics.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Årstall Pris
2003 The Leroy P. Steele Prize for Lifetime Achievement