Ron Clarke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Current event marker.svgNylig avdød: Denne artikkelen handler om en person som nylig er avgått ved døden. Biografier om nylig avdøde blir ofte utvidet som følge av ny informasjon i nekrologer, og det kan hende at teksten ikke er fullt ut oppdatert ennå. Vær oppmerksom på at artikkelen kan bli endret, og vis ellers vanlig kritisk sans til det du leser i Wikipedia.

Ronald William «Ron» Clarke (født 21. februar 1937, død 17. juni 2015) var en australsk friidrettsutøver. Han var en av de mest kjente mellom- og langdistanseløperne på 1960-tallet. Han huskes først og fremst for at han satte 17 verdensrekorder, men også for at han aldri vant noen gullmedalje i De olympiske leker. Han fikk en bronsemedalje på 10 000 meter i OL i Tokyo i 1964.

I 1956, mens Clarke fremdeles var en lovende junior, ble han utvalgt til å tenne den olympiske ild under åpningsseremonien til De olympiske sommerlekene i Melbourne.

14. juli 1965 satte Ron Clarke en utrolig verdensrekord på 10 000 meter på Bislett stadion. Han løp på 27.39,4, en forbedring av sin egen verdensrekord med 34,8 sekunder. Han ble dermed den første i verden som løp distansen under 28 minutter.

Han var borgermester i Gold Coast i Queensland.

Clarke ble i 2013 utnevnt til offiser av Order of Australia.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Berit Berthelsen og Kjellfred Weum 
Bislett-medaljen
Sammen med Gaston Roelants

Neste mottaker:
 Ralph Boston