Rolf Øvrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rolf Øvrum
Født4. april 1949 (69 år)
Norge
Beskjeftigelse Journalist, redaktør og forfatter
Nasjonalitet Norge

Rolf Øvrum (født 4. mars 1949 i Levanger) er norsk journalist, redaktør og forfatter.

Rolf Øvrum er kjent som en uredd og kompromissløs nyhetsjeger. Han har gjennom årene særlig gjort seg bemerket på barrikadene for en utvidet ytringsfrihet i Norge og i kampen mot enhver form for sensur. Som generalsekretær i Norsk Redaktørforening (1983–1990) initierte han og ledet i starten Presseorganisasjonenes arbeid, som i 2004 førte til endringer i Grunnlovens § 100 (Norges grunnlov § 100). Han var en av arkitektene bak den nye Vær Varsom-plakaten da denne ble radikalt endret i 1987.

Øvrum startet sin løpebane som journalistlærling i Tidens Krav i Kristiansund i 1970. Han jobbet senere som journalist i Arbeider-Avisa og i Adresseavisen i Trondheim, og i Rogalands Avis i Haugesund og Stavanger. I 1979 ble han ansatt som redaksjonssjef i Hamar Arbeiderblad. Han har vært redaktør i Hamar Dagblad/Østlendingen, Øvre Smaalenene Avis i Askim, Økonomisk Rapport (desksjef) og tidsskriftet Jakt, hund & våpen i Hjemmet Mortensen. Etter at han i 1998 etablerte seg som frilanser, bosatt i Dalsbygda i Os i Østerdalen, har han vært ansvarlig redaktør for forskningstidsskriftet Verdt å vite (KS Forskning), fagtidsskriftene Villreinen og Hjorteviltet, samt journalist for Broderfolk og Grenseposten.

Fra 1991 til 1993 var Rolf Øvrum avdelingsleder i LOOC/Lillehammer OL 94, hvor han bygde opp og ledet OL-organisasjonens pressetalskorps. Han er medlem av NORDEM (Norsk ressursbank for demokrati og menneskerettigheter) og har blant annet deltatt som valgobservatør for OSSE i Georgia.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

  • «Budbringerens dilemma – om ytringsfrihet, presseetikk og redaktøransvar», IJ-forlaget, sammen med Steingrim Wolland. (1992)
  • «Akevitt av egen avl – boken om brennevinskrydring», J. W. Damm (1999)

Referanser[rediger | rediger kilde]