Rolf Øvrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rolf Øvrum
Født4. april 1949 (69 år)
Norge
Beskjeftigelse Journalist, redaktør og forfatter
NasjonalitetNorge

Rolf Øvrum (født 4. mars 1949 i Levanger) er norsk journalist, redaktør og forfatter.

Rolf Øvrum er kjent som en uredd og kompromissløs nyhetsjeger. Han har gjennom årene særlig gjort seg bemerket på barrikadene for en utvidet ytringsfrihet i Norge og i kampen mot enhver form for sensur. Som generalsekretær i Norsk Redaktørforening (1983–1990) initierte han og ledet i starten Presseorganisasjonenes arbeid, som i 2004 førte til endringer i Grunnlovens § 100 (Norges grunnlov § 100). Han var en av arkitektene bak den nye Vær Varsom-plakaten da denne ble radikalt endret i 1987.

Øvrum startet sin løpebane som journalistlærling i Tidens Krav i Kristiansund i 1970. Han jobbet senere som journalist i Arbeider-Avisa og i Adresseavisen i Trondheim, og i Rogalands Avis i Haugesund og Stavanger. I 1979 ble han ansatt som redaksjonssjef i Hamar Arbeiderblad. Han har vært redaktør i Hamar Dagblad/Østlendingen, Øvre Smaalenene Avis i Askim, Økonomisk Rapport (desksjef) og tidsskriftet Jakt, hund & våpen i Hjemmet Mortensen. Etter at han i 1998 etablerte seg som frilanser, bosatt i Dalsbygda i Os i Østerdalen, har han vært ansvarlig redaktør for forskningstidsskriftet Verdt å vite (KS Forskning), fagtidsskriftene Villreinen og Hjorteviltet, samt journalist for Broderfolk og Grenseposten.

Fra 1991 til 1993 var Rolf Øvrum avdelingsleder i LOOC/Lillehammer OL 94, hvor han bygde opp og ledet OL-organisasjonens pressetalskorps. Han er medlem av NORDEM (Norsk ressursbank for demokrati og menneskerettigheter) og har blant annet deltatt som valgobservatør for OSSE i Georgia.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

  • «Budbringerens dilemma – om ytringsfrihet, presseetikk og redaktøransvar», IJ-forlaget, sammen med Steingrim Wolland. (1992)
  • «Akevitt av egen avl – boken om brennevinskrydring», J. W. Damm (1999)

Referanser[rediger | rediger kilde]