Roger Mpungu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roger Mpungu
Født1924Rediger på Wikidata
Muyinga (Ruanda-Urundi)
Død7. des. 2007Rediger på Wikidata
Muyinga
BeskjeftigelseKatolsk prest (1955–), katolsk biskop (1980–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1980–1994) Rediger på Wikidata
NasjonalitetBurundi

Roger Mpungu (født i 1924 i Muhwanya i Ruanda-Urundi, død 7. desember 2007 i Gasorwe i Muyinga-provinsen i Burundi) var en burundisk katolsk prelat og biskop av Muyinga fra 1980 til 1994.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Roger Mpungu ble presteviet den 12. april 1955.

Han aksjonerte for de forfulgte hutuene og tutsiene på 1970-tallet etter Ntare V Ndizeyes og Jean-Baptiste Bagazas statskupp; han reddet da mange mennesker fra døden. Senere tok han hånd om traumatiserte prester. Mpungu ble generalvikar for bispedømmet Gitega, spesielt for deler av Kirimiro. Han var også sogneprest i Mugera.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 6. mars 1980 utnevnte pave Johannes Paul II ham til den annen biskop av bispedømmet Muyinga i provinsen Muyinga i grensetrekanten Burundi, Rwanda og Tanzania. Pave Johannes Paul II bispeviet ham personlig under sins pastoralreise til Afrika i den åpne plassen foran Folkets palass (Palais du Peuple) i Kinshasa den 4. mai 1980. Medkonsekratorer var prefekten for Kongregasjonen for folkenes evangelisering, kardinal Agnelo Rossi, og erkebiskopen av Kinshasa, kardinal Joseph-Albert Malula.

Etter Pierre Buyoyas militærkupp i 1987 var Roger Mpungu den eneste gjenværende biskop i Burundi; han søkte kontakt med statsledelsen for å få slutt på den væpnede konflikten.

Den 1. juli 1994 aksepterte pave Johannes Paul II hans førtidlige avgang. Biskop Mpungu døde av kreft og ble gravlagt i Muyinga-katedralen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ catholic-hierarchy.org mpungu, lest 28. mai 2022