Roger Bacon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roger Bacon
Roger-bacon-statue.jpg
Statue av Roger Bacon i Oxford University Museum
Fødtca. 1220Rediger på Wikidata
Somerset[1], IlchesterRediger på Wikidata
Dødca. 1292[2]Rediger på Wikidata
OxfordRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Filosof, fysiker, teolog, musikkforsker, musikkteoretiker, astrolog, alkymist, oversetter, oppfinner, matematikerRediger på Wikidata
Utdannet ved University of OxfordRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket EnglandRediger på Wikidata


Roger Bacon (født ca. 1214, død 1294) var en engelsk filosof, munk og alkymist.

Bacon, også kjent som Doctor Mirabilis (Latin: «forbløffende lærer») var en av de mest berømte fransiskanske munkene i sin tid. Han la stor vekt på empirisme og har blitt ansett som en av de tidligste talsmennene for den vitenskapelige metode; senere studier har mer understreket hans forhold til det okkulte og til alkymiske tradisjoner.

Bacon utførte og beskrev flere ulike eksperimenter, som var langt før hans tid og er blitt hevdet å være noen av de første tilfeller av sann eksperimentell vitenskap. Bacon begynte med sine vitenskapelige eksperimenter flere hundre år før fremveksten av vitenskap i den vestlige verden.

Bacon regnes som oppfinneren av forstørrelsesglasset. Hans studier la grunnlag for senere oppfinnelser som mikroskopet og teleskopet. Han fant også opp de aller første brillene som senere ble videreutviklet til slik brillene er i dag. Han avslørte også luftens rolle i en brann og han forutså mange fremtidige oppfinnelser som motoriserte fly, biler og skip. Hans rykte som trollmann og magiker førte ham flere ganger i konflikt med den katolske kirke og han satt mange år i fengsel.

Hans mest kjente verk Opus Majus (latin for "Det store verk") var ferdigstilt i 1267.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A Short History of Astronomy[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica, www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]