Roger Bacon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roger Bacon
Statue av Roger Bacon i Oxford University Museum
Fødtca. 1220Rediger på Wikidata
Somerset[1]
Ilchester (utsagn støttet av: Encyclopedia of Medieval Philosophy)[2][3]
Bisley (utsagn støttet av: Encyclopédie Larousse en ligne)[2]
Dødca. 1292[2][4]Rediger på Wikidata
Oxford[2]
BeskjeftigelseFilosof, fysiker, teolog, musikkforsker, musikkteoretiker, astrolog, alkymist, oversetter, oppfinner, matematiker, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Oxford
NasjonalitetKongeriket England

Roger Bacon (født ca. 1214, død 1294) var en engelsk filosof, munk og alkymist.

Bacon, også kjent som Doctor Mirabilis (Latin: «forbløffende lærer») var en av de mest berømte fransiskanske munkene i sin tid. Han la stor vekt på empirisme og har blitt ansett som en av de tidligste talsmennene for den vitenskapelige metode; senere studier har mer understreket hans forhold til det okkulte og til alkymiske tradisjoner.

Bacon utførte og beskrev flere ulike eksperimenter, som var langt før hans tid og er blitt hevdet å være noen av de første tilfeller av sann eksperimentell vitenskap. Bacon begynte med sine vitenskapelige eksperimenter flere hundre år før fremveksten av vitenskap i den vestlige verden.

Bacon regnes som oppfinneren av forstørrelsesglasset. Hans studier la grunnlag for senere oppfinnelser som mikroskopet og teleskopet. Han fant også opp de aller første brillene som senere ble videreutviklet til slik brillene er i dag. Han avslørte også luftens rolle i en brann og han forutså mange fremtidige oppfinnelser som motoriserte fly, biler og skip. Hans rykte som trollmann og magiker førte ham flere ganger i konflikt med den katolske kirke og han satt mange år i fengsel.

Hans mest kjente verk Opus Majus (latin for "Det store verk") var ferdigstilt i 1267.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A Short History of Astronomy[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Encyclopédie Larousse en ligne, www.larousse.fr, besøkt 21. november 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Encyclopedia of Medieval Philosophy, Encyclopedia of Medieval Philosophy ID 449, besøkt 17. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Encyclopædia Britannica, www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]