Roderick Carr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roderick Carr
Air Mshl Sir Roderick Carr.jpg
Air Marshal Roderick Carr
Født31. august 1891
Feilding, New Zealand
Død15. desember 1971 (80 år)
Bampton, Oxfordshire, England
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, militærRediger på Wikidata
Nasjonalitet New ZealandRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørridder av Order of the British Empire, følgesvenn av Order of the Bath, Distinguished Flying Cross, Air Force CrossRediger på Wikidata
TroskapStorbritannia Storbritannia
VåpenartRoyal Navy, Royal Air Force, British Army
Tjenestetid19141947
Militær gradAir marshal
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig

Roderick Carr (født 31. august 1891, død 15. desember 1971) var en newzealandsk offiser og general i Storbritannias Royal Air Force under andre verdenskrig, også kjent som deltaker i Shackleton–Rowett-ekspedisjonen til Antarktis i 1921-1922.

Roderick Carr ble født på Fielding, New Zealand og deltok i første verdenskrig hvor han først tjenestegjorde i Royal Navy, men gikk etterhvert over i den nye våpengrenen Royal Air Force.

I 1919 deltok han i den allierte ekspedisjonsstyrken i den russiske borgerkrigen og mottok Distinguished Flying Cross for sin innsats under kampene i det nordlige Russland, begrunnelsen for dekorasjonen lød som følger:

«Den 17. juni 1919 fløy denne offiseren et speiderfly over de fiendtlige linjene ved Puchega, i en gjennomsnittshøyde av bare 50 fot, i tretti minutter. I løpet av dette tidsrommet lyktes han å sette i brann en Nieuport fiendtlig flymaskin, en hangar som inneholdt tre flymaskiner (hvorav alle ble ødelagt), jaget alt personell fra flyplassen og drepte noen av mekanikerne.»

I 1921 ble han med på Ernest Shacletons siste polarekspedisjon, planen var at Carr skulle være pilot på et fly ekspedisjonen hadde med, men da det manglet deler ble han satt til andre aktiviteter under ferden. Etter ekspedisjonen vendte Carr tilbake til RAF.

I 1927 forsøkte Carr og Flight Lieutenant L.E.M. Gillmann en non-stopp flyvning til India, i en modifisert Hawker Horsley med ekstra drivstoff, vekten da de lettet var 6 350 kilo. Carr og Gillman tok av fra RAF Cranwell den 20. mai 1927, men gikk tom for drivstoff underveis og måtte nødlande i den Persiabukten, nær Bandar Abbas i Iran. På tross av å ikke nå målet så hadde de fløyet en distanse på 5 506 kilometer. Det var en ny verdensrekord, men sto bare noen timer da Charles Lindbergh landet i Paris etter å ha fløyet non-stopp fra New York, i alt 5 780 kilometer.

Under andre verdenskrig tjenestegjorde Roderick Carr i RAF Bomber Command og ble etter krigen utnevnt til Air Officer Commanding, India Command (sjef for det indiske flyvåpenet).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]