Robinson Helicopter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robinson Helicopter
Robinson Helicopter Company logo.svg
Org.formaksjeselskap
Bransje Aerospace
Etablert1973
HovedkontorZamperini Field
LandUSA
Produkt(er) Helikopter
Grunnlegger(e)Frank D. Robinson
Nettsidehttp://www.robinsonheli.com

Robinson Helicopter Company er en helikopterprodusent i USA. Firmaet holder til i Torrance i California, og er den største produsenten av sivile helikoptre i Nord-Amerika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Firmaet ble grunnlagt i 1973 av Frank D. Robinson og Gus LeFiell. Robinson har en master i maskinteknikk fra University of Washington fra 1957 og var ansatt i Cessna, Umbaugh, McCulloch, Kaman, Bell Helicopter og Hughes Helicopter Company, før han sa opp jobben og begynte for seg selv. Han ville designe og bygge et lite helikopter til privat bruk, noe ingen av de etablerte fabrikantene var interessert i. Gus LeFiell eier og driver LeFiell Manufacturing og sørget for finasiering ved oppstarten av RHC.

Selskapet startet i garasjen i Frank Robinsons hjem i Torrence, California. Robinson stod for design og LeFiell leverte mange av delene. Det første helikopteret, av typen R22, fløy første gang i august 1975. Helikoptertypen fikk godkjenningssertifikat 16. mars 1979 og det første produksjonshelikopteret, byggenummer 3, ble levert i oktober 1979. Siden har firmaet levert over 8000 helikoptre.[1] Produksjonen ventes å passere 10 000 helikoptre sommeren 2011.

Robinson produserer nå tre modeller — to-seteren R22, fire-seteren R44 og fem-seteren R66. De to første bruker stempelmotorer fra Lycoming, som er nesten identiske med motorene som brukes i småfly som f.eks. Cessna 172. R66 har samme oppbygning som R44, men har bagasjeplass i tillegg, samt en bredere kabin, og det drives av en Rolls-Royce gassturbin.

Modeller[rediger | rediger kilde]

R22[rediger | rediger kilde]

Robinson R22

Utdypende artikkel: Robinson R22

Selv om det opprinnelig ble konstruert som et lite to-seters helikopter for personlig bruk, er Robinson R22 også et populært helkopter for opplæring, p.g.a. de lave drifts- og vedlikeholdskostnadene.

R44 Raven II

R44[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Robinson R44

Robinson R44 har blitt en stadig sterkere konkurrent til det allestedsnærværende Bell 206, og er også bedre enn Bell på flere områder. Selv om Bell-helikopteret har større kabin med flere seter (fire passasjerer i tillegg til piloten, mens R44 kan ha tre passasjerer i tillegg til piloten), og større løftekraft, gjør de dramatisk høyere kostnadene med å kjøpe og drifte et turbin-drevet helikopter at Robinson R44 er et aktuelt valg for mange potensielle kunder.

R44 er tilgjengelig i mange forskjellige konfigurasjoner, inkludert versjoner for TV-stasjoner og politibruk. Clipper-versjonen har flottører slik at den kan lande på vann om nødvendig.

R66[rediger | rediger kilde]

Prototyp av R66 vist på HeliExpo 2009

Utdypende artikkel: Robinson R66

Robinson R66 er et nytt fem-seters turbindrevet helikopter. R66 er tenkt å være et sted mellom Robinsons fire-seters stempelmotordrevne R-44 Raven 2 og Bell 206 JetRanger når det gjelder ytelse. En Rolls-Royce RR300 motor skal drive det nye helikopteret, som er ventet på markedet en gang mellom 2011 og 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 3. januar 2010. Besøkt 28. januar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]