Robin Hood's Bay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Robin Hood's Bay
Robin Hood's Bay
Robin Hood's Bay
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Scarborough
Admin. grevskap:North Yorkshire
Seremon. grevskap:North Yorkshire
StatusLandsby (village)
Befolkning? (-)

Robin Hood's Bay er en idyllisk liten fiskerlandsby og bukt i distriktet Scarborough i grevskapet North Yorkshire, England. Den er lokalisert innenfor nasjonalparken North York Moors, 8 km sør for Whitby og 24 km nord for byen Scarborough.

Stedet er siste stopp på den populære engelske fotturen «Coast to Coast path», som går tvers igjennom landet fra St. Bees ved Irskesjøen til Robin Hood's Bay, en strekning på ca. 300 km. Kystvaktstasjonen i landsbyen er bevaringsverdig, og eies av National Trust.

Stedsnavnet[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til stedsnavnet er usikker, og det er tvilsomt at Robin Hood noen gang var i nærheten, særskilt da det er større sjanser for at han var en mytisk figur enn historisk. Det lokale navnet er Bay Town, «buktbyen», og har en historie som en smuglerby, således assosiert med lovløshet. En engelske ballade og legende forteller en historie om at Robin Hood møtte franske pirater som kom for å plyndre de lokale fiskernes båter og nordøstkysten. Piratene ble omringet og Robin Hood ga tilbake tyvegodset til de fattige i landsbyen som deretter ble kalt for Robin Hood's Bay.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1536 ble det notert at landsbyen hadde 20 fiskebåter og omkring 50 hus. Fiske var viktig for stedet fram til slutten av 1800-tallet. Stedet var tidligere også kjent for smugling. Da husene ligger svært nær hverandre, kunne smuglergodset rekkes fra et vindu til det neste dersom det ble razzia et sted. Viktigste næringsvei på 2010-tallet er turisme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Robin Hoods Bay», The University of York Outdoor Society. 2014.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Farnill, Barrie (1966): Robin Hood's Bay The Story of a Yorkshire Community. Dalesman Publishing Co. Ltd.
  • Howarth, M.K. (November 2002): «The Lower Lias of Robin Hood's Bay, Yorkshire, and the work of Leslie Bairstow» i: Bulletin of the Natural History Museum: Geology. 58 (2), s. 81–152. doi:10.1017/S0968046202000037. (sammendrag)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]