Robert Stirling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Robert Stirling

Pastoren Dr Robert Stirling (25. oktober 17906. juni 1878) var en geistlig skotte, og oppfinner av Stirlingmotoren.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Stirling ble født på Cloag Farm nær Methven, Perthshire i Skottland, den tredje av åtte barn. Han plukket opp farens interesse i ingeniørkunst, men studerte teologi og ble prest i den skotske kirken i 1816. Bekymret for farene arbeiderne i hans prestegjeld sto overfor når de jobbet med dampmaskinene, som ofte eksploderte på grunn av den dårlig kvaliteten i dampkjelens stålplater tilgjengelig på den tiden, bestemte han seg for å forbedre designet på trykkluftmotoren i håp om at dette ville gi et tryggere alternativ. Han fant opp hva han kalte «forvarmeren», nå generelt kjent som en regenerator, en anordning for å forbedre den termiske effektiviteten til en mengde prosesser, anskaffet et patent for «forvarmeren» og en motor som anvendte denne i 1816. Stirlings motor kunne ikke eksplodere, fordi den jobbet ved lavere trykk, og kunne heller ikke forårsake brannskader. I 1818 bygde han den første praktiske versjonen av hans motor, brukt til å pumpe vann fra et steinbrudd.

I 1819 giftet Stirling seg med Jean Rankin. De fikk syv barn, inkludert lokomotivingeniørene Patrick Stirling og James Stirling.

Mens han var i Kilmarnock samarbeidet han med en annen oppfinner, Thomas Morton, som skaffet til veie verkstedsplass for Stirlings vitenskapelige undersøkelser. Begge var interessert i astronomi, og etter å ha lært hvordan man sliper til linser av Morton, fant Stirling opp flere optiske instrument.

Robert, sammen med hans bror James som også var ingeniør, tok ut atskillige patenter for å forbedre trykkluftmotoren og i 1840-årene bygde James en stor trykkluftmotor som drev alt maskineriet i hans Dundee Foundry Company.

I et brev fra 1876 erkjente Robert Stirling viktigheten av Henry Bessemers nye oppfinnelse, Bessemerprosessen for fremstilling av stål, som gjorde dampmotorer tryggere og truet med å forelde trykkluftmotorene. Imidlertid, han uttrykte også et håp om at det nye stålet ville forbedre ytelsen til trykkluftmotorene.[1]

Stirling døde i Galston, East Ayrshire. Den teoretisk basisen til Stirlingmotoren, Stirlingsyklusen, ble ikke fullstendig forstått før arbeidene til Sadi Carnot (1796 – 1836). Carnot produserte, og publiserte i 1825, en generell teori for varmekraftmaskiner, Carnotsyklusen, som Stirlingsyklusen er en versjon av.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robert Sier 1995. Rev Robert Stirling D.D. ISBN 0-9526417-0-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]