Robert Smithson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Smithson
Spiral-jetty-from-rozel-point.png
Født2. januar 1938[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
PassaicRediger på Wikidata
Død20. juli 1973[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (35 år)
AmarilloRediger på Wikidata
Utdannet ved Art Students League of New YorkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Billedhugger, kunstner, land artist, fotograf, geolog, tegnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av American Abstract ArtistsRediger på Wikidata

Robert Smithsons «Spiral Jetty».

Robert Smithson (født 2. januar 1938, død 20. juni 1973) var en amerikansk kunstner. Hans kunstnerskap er et av de mest betydningsfulle fra den amerikanske «land art»-bevegelsen på 1960- og 70-tallet.

Smithson arbeidet på begynnelsen av 1960-tallet innenfor et minimalistisk formspråk, og kan regnes som en av minimalismens foregangsfigurer (i tillegg til Sol LeWitt, Robert Morris og Donald Judd). På denne tiden gjorde han seg også bemerket som kunstkritiker i tidsskrifter som Artforum.

I 1966 begynte Smithson å eksperimentere med ideer om landskap, spesifikke steder og kartlegging. Hans bruk av topografiske kart fra et utsmykkingsarbeid for flyplassen i Dallas, Texas resulterte i et større prosjekt basert på kart og kartlegging, som også inkluderte kunstinstitusjoner og museer. Året etter startet Smithson å undersøke industriområder, og ble interessert i hvordan maskiner kunne omforme landskapet på måter som kunne sammenlignes med antikkens monumenter. Dette resulterte i serien av «Non-sites», eller «ikke-steder», hvor Smithson samlet jord og stein fra bestemte steder, som så ble installert i gallerier som skulpturer, ofte kombinert med speil og glass.

Smithsons mest kjente arbeid, «Spiral Jetty» fra 1970, består av en 500 meter lang og tre meter bred, spiralformet molo som strekker seg ut i innsjøen Store Saltsjø i Utah. «Spiral Jetty» betydde et skifte fra arbeidet med «Non-sites» innenfor gallerirommet, til «sites» – stedspesifikke arbeider som ikke kan flyttes fra stedet de er utført i. Smithsons arbeid tok med dette en mer eksplisitt institusjonskritisk vending. «Spiral Jetty» og andre «earthworks» markerte for Smithson en avstandtaken fra kunstverket som en vare som kan kjøpes og selges, eller plasseres innenfor et gallerirom.

Et viktig utgangspunkt for Smithsons landskapsprosjekter var undersøkelsen av naturens bevegelse mot økende uorden og tilfeldighet (entropi). Det «entropiske» landskapet kunne for Smithson avdekke både den opprinnelige fortiden og den mulige fremtiden.

Robert Smithson ble drept i en flystyrt i Amarillo, Texas i 1973, da han var ute på rekognoseringstokt i forbindelse med et nytt landskapsprosjekt («Amarillo Ramp»).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Robert Smithson, biography/Robert-Smithson
  2. ^ a b RKDartists, http://explore.rkd.nl/en/explore/artists/95568, Robert Smithson, 95568
  3. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12341122m
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Robert Smithson, smithson-robert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]