Robert Smithson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Robert Smithson
Født2. jan. 1938[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Passaic[5]
Død20. juli 1973[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (35 år)
Amarillo[5]
BeskjeftigelseBilledhugger, land artist, fotograf, geolog, tegner, kunstmaler, kunstteoretiker, billedkunstner, conceptual artist, bygningstegner Rediger på Wikidata
Utdannet vedArt Students League of New York
NasjonalitetUSA[6][7]
Medlem avAmerican Abstract Artists[8]
UtmerkelserGuggenheim-stipendiet[9]

Robert Smithson (1938–1973) var en amerikansk kunstner. Hans kunstnerskap er et av de mest betydningsfulle fra den amerikanske «land art»-bevegelsen på 1960- og 70-tallet.

Smithson arbeidet på begynnelsen av 1960-tallet innenfor et minimalistisk formspråk, og kan regnes som en av minimalismens foregangsfigurer (i tillegg til Sol LeWitt, Robert Morris og Donald Judd). På denne tiden gjorde han seg også bemerket som kunstkritiker i tidsskrifter som Artforum.

I 1966 begynte Smithson å eksperimentere med ideer om landskap, spesifikke steder og kartlegging. Hans bruk av topografiske kart fra et utsmykkingsarbeid for flyplassen i Dallas, Texas resulterte i et større prosjekt basert på kart og kartlegging, som også inkluderte kunstinstitusjoner og museer. Året etter startet Smithson å undersøke industriområder, og ble interessert i hvordan maskiner kunne omforme landskapet på måter som kunne sammenlignes med antikkens monumenter. Dette resulterte i serien av «Non-sites», eller «ikke-steder», hvor Smithson samlet jord og stein fra bestemte steder, som så ble installert i gallerier som skulpturer, ofte kombinert med speil og glass.

Smithsons mest kjente arbeid, «Spiral Jetty» fra 1970, består av en 500 meter lang og tre meter bred, spiralformet molo som strekker seg ut i innsjøen Store Saltsjø i Utah. «Spiral Jetty» betydde et skifte fra arbeidet med «Non-sites» innenfor gallerirommet, til «sites» – stedspesifikke arbeider som ikke kan flyttes fra stedet de er utført i. Smithsons arbeid tok med dette en mer eksplisitt institusjonskritisk vending. «Spiral Jetty» og andre «earthworks» markerte for Smithson en avstandtaken fra kunstverket som en vare som kan kjøpes og selges, eller plasseres innenfor et gallerirom.

Et viktig utgangspunkt for Smithsons landskapsprosjekter var undersøkelsen av naturens bevegelse mot økende uorden og tilfeldighet (entropi). Det «entropiske» landskapet kunne for Smithson avdekke både den opprinnelige fortiden og den mulige fremtiden.

Robert Smithson omkom i en flystyrt i Amarillo, Texas i 1973, da han var ute på rekognoseringstokt i forbindelse med et nytt landskapsprosjekt («Amarillo Ramp»).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Robert-Smithson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b RKDartists, «Robert Smithson», RKD kunstner-ID 95568[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 56461, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b RKDartists, RKD kunstner-ID 95568[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 5. februar 2013, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 5497, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ americanabstractartists.org, besøkt 20. oktober 2018[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Guggenheim fellows ID robert-smithson[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]