Pro Tools

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pro Tools
Utvikler(e)Digidesign
Utgitt 20. januar 1989
Nyeste versjon2021.7 (5. august 2021)[1]
OperativsystemMicrosoft Windows macOS
Skrevet iC++, C, assembler
TypeMusikkarbeidsstasjon
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.avid.com/pro-tools

Pro Tools er et digitalt musikkproduksjonssystem (populært kalt DAW for Digital Audio Workstation på engelsk) for operativsystemene Mac OS X og Microsoft Windows. Pro Tools er ett av de mest populære programmene for musikkredigering i konkurranse med tilsvarende program som Cubase, Sonar og Logic. Pro Tools eies og utvikles av AVID technology.

Pro Tools blir brukt av mange profesjonelle lydprodusenter innen musikkproduksjon, film- og tv-produksjon og post-lydproduksjon.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Pro Tools er en kraftfull programvare med mange funksjoner for innspilling og redigering av lydsignaler. Programmet består av en redigeringsdel der innspilte signaler kan redigeres ved hjelp av visuell representasjon av lydsignalene, en lydmiksings-del og en plugin-del der frittstående lydeffektmoduler kan settes inn. Disse lydeffektmodulene emulerer ofte klassiske hardwareeffektenheter som eq, kompressor, delay og reverb. Pro Tools-programvaren kan derfor sees som et komplett virtuelt studio som emulerer prosessene som tradisjonelt ble utført i profesjonelle studioer med analoge enheter.

Pro Tools fungerte tidligere kun dersom en Pro Tools hardware-enhet var koblet til datamaskinen der programmet kjøres. Siden versjon 10 har det vært mulig å kjøre programmet uten interface laget av Digidesign eller M-Audio. Pro Tools-programvaren finnes i 3 forskjellige varianter: Pro Tools HD, Pro Tools, og First. HD-systemene er øverste klasse og er en integrasjonsløsning bestående av software og hardware. Hardware-delen består av enten ett PCIe-kort med DSP-kraft (Pro Tools-programvaren bruker prosessorbrikker på PCIe-kortet som regnekraft) og en A/D-enhet (analog til digital) med innganger som f.eks XLR-kontakter for mikrofon og jacker for tilkobling av andre lydenheter som preamp eller direkte gitarsignal. Pro Tools-programvaren som ikke er HD kan kjøres med alle mulige slags enheter (lydkort) som utfører A/D-konverteringen og overfører signalet via USB, Thunderbolt - eller firewire-kabel til datamaskinen. Tidligere var dette relativt enkle eksterne lydkort, men ettersom prosessorkraften på datamaskiner de siste årene har blitt såpass kraftig, kan man nå kjøre relativt store systemer som f.eks Apogee Symphony eller UAD Apollo. Pro Tools bruker da datamaskinens interne regnekraft. Dette kalles Native. HD og LE (Nå faset ut) hardware-enhetene ble til 2009 produsert under bedriftsnavnet Digidesign. Digidesign var selskapet som i 1989 utviklet den første versjonen av Pro Tools og som ble kjøpt opp av AVID technology i 1995.[2] I 2010 bestemte Avid at Digidesign navnet skulle fases ut og de nye enhetene produseres nå under navnet Avid.

Historie[rediger | rediger kilde]

Digidesign ble startet av Peter Gotcher og Evan Brooks, to UC Berkley-studenter innen elektronisk ingeniør- og datafag i 1987.[3] Forløperen til Pro Tools ble lansert i 1989 under navnet Sound Tools. Sound Tools var ett enkelt stereolyd-redigeringsprogram som på dette tidspunktet ble holdt tilbake av for liten harddiskkapasitet på datidens datamaskiner. I 1991 ble programmet lansert under Pro Tools navnet og hadde muligheten til å ta opp og redigere fire lydsignaler i 16 bit 44.1 kHz-kvalitet. I 1997 ble programmet sluppet med mulighet for 48 lydsignaler i en kvalitet av 24 bit 44.1 kHz.[trenger referanse] Det var på dette tidspunktet mange tradisjonelle studioer tok steget over på Pro Tools-plattformen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://avid.secure.force.com/pkb/articles/download/Pro-Tools-2021-7-Release-Info.
  2. ^ http://www.allbusiness.com/retail-trade/miscellaneous-retail-retail-stores-not/4645543-1.html How Pro Tools Paved The Way For Music Producers
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. oktober 2008. Besøkt 21. august 2009.  Intervju med Evan Brooks

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]