Robert Comine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Robert Comine (også navngitt som Robert de Comines og Robert de Comyn) var for en kort tid jarl av Northumbria. Hans navn tyder på at han opprinnelig kom fra Comines som da var et område i Flandern og kom til England sammen med invasjonshæren til Vilhelm II av Normandie i 1066.

Robert Comine ble sendt nordover som jarl fra 1068 til 1069 etter at Cospatric av Northumbria ble tvunget i landflyktighet i Skottland. Han kom så langt nord som Durham med sine 700 mann hvor biskop Ethelwin advarte ham om at en hær var mobilisert mot ham. Han ignorerte advarselen og den 28. januar 1069 angrep opprørerne i byen Durham og drepte mange av hans menn i gatene og til slutt satte fyr på biskopens hus hvor Robert oppholdt seg. Han ble drept i flammene. Etter dette angrepet snudde Ethelwin mot normannerne og samlet en hær i Durham for å marsjere mot York, noe som ledet til de grusomme Massakrene i Nord-England, en hevnaksjon fra kong Vilhelms hær.

Robert Comine ble stamfar til det skotske huset Comyn som senere skulle spille en viktig rolle i den skotske kongefølgekrisen som oppsto etter at kong Alexander III av Skottland døde.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stenton, Frank M.: Anglo-Saxon England Third Edition. Oxford University Press, 1971.
  • Family Genealogies website – nettsted for slektsgranskning


Forgjenger:
 Cospatrick 
Jarler av Northumbria
Etterfølger:
 Cospatrick