Robert Cambert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Robert Cambert (født ca 1628 i Paris, død mars 1677 i London) var en fransk organist og komponist, hovedsakelig av operaer.

Cambert var elev av Jacques Champion de Chambonnières og startet sin yrkeskarriere som organist ved St. Honoré-kirken. I 1655 giftet han seg med Marie du Moustier, på samme tid kom han under kardinal Mazarins beskyttelse. Mazarin hjalp Cambert til en stilling som surintendant de la musique hos Anna av Østerrike, kong Ludvig XIVs mor. Camberts tidlige sceneverk («pastoraler») med libretti av Pierre Perrin (1620–1675) ble hyppig spilt ved hoffet på denne tiden, og disse verkene ble stildannende for utviklingen av den franske operaen, eksempelvis er Cambert og Perrins Pomone den første egentlige franske opera.

Etter at den mektige Mazarin var død og enkedronningen hadde trukket seg tilbake til fordel for Ludvig XIV, ble Camberts posisjon ved hoffet svekket. Under kongens beskyttelse grunnla Perrin i 1669 Académie Royale de Musique, et tiltak som i dag regnes som impulsen som startet utviklingen mot det franske Grand opéra. Cambert ble invitert til å administrere prosjektet sammen med Perrin, men kongens nye yndling, Jean-Baptiste Lully, lyktes ved hjelp av dyktig intrigemakeri å skaffe seg kongelige privilegium på alle oppføringer slik at Cambert ikke lengre fikk oppført sine sceneverk. Både Perrin og Cambert ble skjøvet ut av akademiet, og den forbitrede Cambert forlot Frankrike i 1673. Han slo seg ned i London der han ble tatt varmt i mot ved Karl IIs hoff, og hurtig utnevnt til Master of the King's Band, dvs hoffkapellmester. Han fikk oppført noen av verkene han hadde tatt med fra Frankrike, og var med å stifte Royal Academy of Music. Selv om han ble akseptert ved hoffet, vant hans franske operaer Pomone, Ariane og Les Peines et les plaisirs de l'amour lite gehør hos det øvrige engelske publikumet.

Cambert etterlot seg noen «airs» og «airs à boire» der han i forordet oppgis som motettekomponist. François Roberday oppgir i forordet til sine fuger at Cambert komponerte for orgel. Ingenting av det han skrev i England er bevart.

Datteren Marie-Anne Cambert var cembalist. Hun var gift med komponisten og fiolinisten Michel Farinel og virket tidvis sammen med ham i Spania.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Warrack, John and West, Ewan (1992), The Oxford Dictionary of Opera, 782 sider, ISBN 0-19-869164-5
  • Kennedy, Michael (2006), The Oxford Dictionary of Music, 985 sider, ISBN 0-19-861459-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]