Robbie Shakespeare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robbie Shakespeare
RobbieShakespeare1978.png
Født27. september 1953[1] (66 år)
Kingston
Beskjeftigelse Musiker[2], plateprodusent, komponist
Nasjonalitet Jamaica

Robbie Shakespeare (født 27. september 1953 i Kingston, Jamaica) er en jamaicansk bassist og produsent. Shakespeare er mest kjent gjennom sitt arbeid med trommeslageren Sly Dunbar, sammen danner de duoen Sly and Robbie. Robbie Shakespeare har spilt med en rekke internasjonale artister og har lært å spille bass av reggaebasslegenden Aston «Familyman» Barrett.

Shakespeare staret som bassist i bandet the Revolutioneries i Kingston på Jamaica på begynnelsen av 1970-tallet. I 1974 dannet han duoen Sly and Robbie med trommeslageren Sly Dunbar og senere, i 1980, opprettet de plateselskapet Taxi Records. Selskapets første utgivelse ble en stor hit, «Murder She Wrote» av Chaka Demus og Pliers. Her viser Shakespeare en virkelig fremtredende, førende basslinje. Shakespeare fikk på denne tiden et rykte på seg for å være en førsteklasses reggaebassist, særlig etter at han spilte bass på gjennombruddsalbumet til både Burning Spear, Marcus Garvey (1975), og Culture, Two Sevens Clash (1977).

I 1978 ble Shakespeare bassist i Peter Toshs gruppe Word, Sound and Power. Han var med på å gi ut tre album sammen med Peter Tosh og gruppa, Bush Doctor (1978), Mystic Man (1979) og Wanted Dread and Alive (1981).

Robbie Shakespeare har jobbet med en lang rekke musikere, for det meste i samarbeid med Sly Dunbar. Av de musikere fra Jamaica som Shakespeare har samarbeidet med, er blant annet Peter Tosh, Bunny Wailer, Culture, Burning Spear, Chaka Demus og Pliers, Gregory Isaacs, Augustus Pablo og Jimmy Cliff. Av de musikere som Shakespeare har arbeidet med som ikke er reggaeartister er blant andre Bob Dylan, Mick Jagger, Joe Cocker, Grace Jones, Cyndi Lauper, Jackson Browne og Yoko Ono.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. mar. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]