Roanne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Roanne
Roanne

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionAuvergne-Rhône-Alpes
DepartementLoire
StatusKommune
Areal16,12 km²
Befolkning34 800 (2006)
Bef.tetthet2 158,8 innb./km²
Høyder
 – Høyeste:
 – Laveste:

304
257
Høyde over havet279
Ordfører
(Maire)
Laure Déroche

Roanne (også Rouana) er en by og kommune øst i sentrale deler av Frankrike. Roanne er sous-préfecture (underprefektur) i departementet Loire i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, og har om lag 40 000 innbyggere. Byen ligger om lag 90 km nordvest for Lyon ved elva Loire.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Roanne er kjent for gastronomi, tekstil, jordbruk og for produksjon av stridsvogner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet har keltisk opphav, Rod-Onna («rennende vann»), som ble Rodumna, så Rouhanne og Roanne. Byen lå ved et strategisk punkt ved Loire. På 1100-tallet kom byen inn under comte du Forez og byen begynte å utvikle seg. En vei over land førte til Lyon og elva Rhône, og Roanne ble så et omlastingssted mellom Paris og Middelhavet i tida da vannveiene var viktige transportårer. Halvparten av innbyggerne i byen var avhengige av denne elvetransporten på 1600- og 1700-tallet.

Roanne ble en av de første byene som fikk jernbane, denne ble åpna 15. mars 1833. Videre ble kanalen mellom Roanne og Digoin åpna i 1838, og byen ble en av de ledende byene i den franske industrielle revolusjonen.

I 1917 ble det oppretta et arsenal i Roanne, og fra 1940 ble ny industri utvikla, som produserte rayon (kunstfiber) og andre nye fibere. Da industrien ble fasa ut på 1970-tallet slet byen med å finne ny industri og trekke til seg turisme.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]