Ringhals kjernekraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ringhals kärnkraftverk)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringhals kjernekraftverk
Ringhals.JPG
LandSverige
StedVarberg kommune
RegionHallands län
Prod.start1976
OperatørVattenfall
Tekniske data
Antall reaktorer4
Effekt3 530 MW
Årsproduksjon27 020 GWh

Ringhals kjernekraftverk
57°15′40″N 12°06′30″Ø

Ringhals kjernekraftverk ligger i Varbergs kommune, 60 km sør for Göteborg i Sverige. Det eies av Vattenfall (70%) og tyske EON (30%).

Verket produserer kjernekraft basert på anriket uran og står for nesten 20% av Sveriges elektrisitetsforsyning. Anlegget ble tatt i bruk 1. januar 1976. Det er installert fire reaktorer med total effekt på 3 530 MW. I 2006 leverte verket 27,02 TWh elektrisk kraft.

Ringhals Kjernekraftverk har tre PWR-reaktorer og en BWR-reaktor. BWR-reaktoren har et system som ikke inkluderer varmevekslere. Det medfører at radioaktivt vann strømmer fra reaktoren gjennom turbinen. Dermed inneholder både reaktor- og turbinbygning radioaktivt vann som sirkulerer, og bygningene er dimensjonert for å motstå radioaktivt utslipp.

PWR-reaktorene har varmevekslere inne i reaktorbygget (Containment). Dette gjør at vannet som sirkulerer igjennom varmeveksler og til turbinen, ikke er radioaktivt, og turbinbygningen er derfor ikke dimensjonert for å motstå radioaktivt utslipp.

BWR-reaktoren i Ringhals er Aggregat 1 og ligger lengst nord på anlegget. Dette aggregatet er det eldste (bygd ca. 1970 – 74) og den minst moderne reaktoren på Ringhals.

Reaktor 2 ble stengt ned for godt 30. desember 2019 etter om lag 43 års drift. Deretter vil det ta ca. to år før rivingen kan begynne. Rivearbeidet vil trolig pågå i minst åtte år. Ringhals 2 har i sin levetid produsert 215 terawattimer strøm.[trenger referanse]

Også Ringhals reaktor 1 skal snart[når?] legges ned.[trenger referanse]

Kilder