Ringhals kjernekraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ringhals kjernekraftverk
Ringhals.JPG
LandSverige
RegionHallands län
Oppstartsår1976
OperatørVattenfall
Tekniske data
Antall reaktorer4
Installert effekt3 530 MW
Årsproduksjon27 020 GWh

Ringhals kjernekraftverk ligger i Varbergs kommune, 60 km sør for Göteborg i Sverige. Det eies av Vattenfall (70%) og tyske EON (30%).

Verket produserer kjernekraft basert på anriket uran og står for nesten 20% av Sveriges elektrisitetsforsyning. Anlegget ble tatt i bruk 1. januar 1976. Det er installert fire reaktorer med total effekt på 3 530 MW. I 2006 leverte verket 27,02 TWh elektrisk kraft.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Ringhals Kjernekraftverk har tre PWR-reaktorer og en BWR-reaktor. BWR-reaktoren har et system som ikke inkluderer varmevekslere. Det medfører at radioaktivt vann strømmer fra reaktoren gjennom turbinen. Dermed inneholder både reaktor- og turbinbygning radioaktivt vann som sirkulerer, og bygningene er dimensjonert for å motstå radioaktivt utslipp.

PWR-reaktorene har varmevekslere inne i reaktorbygget (Containment). Dette gjør at vannet som sirkulerer igjennom varmeveksler og til turbinen, ikke er radioaktivt, og turbinbygningen er derfor ikke dimensjonert for å motstå radioaktivt utslipp.

BWR-reaktoren i Ringhals er Aggregat 1 og ligger lengst nord på anlegget. Dette aggregatet er det eldste (bygd ca. 1970 – 74) og den minst moderne reaktoren på Ringhals.