Ringerikspotet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringerikspotet

Ringerikspotet er en halvsein matpotet som tilhører de eldste potesortene som finnes i Norge. Den regnes som en gammel landsort, fordi den ikke er kunstig krysset fram.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den har siden omtrent 1865 vært dyrket lokalt på Ringerike og Hole. Det er usikkert hvor poteten opprinnelig er kommet fra, men det antas at den ble brakt fra Botanisk hage i Oslo til gården Søndre By i Hole en gang midt på 1860-tallet av bonden, stortingsmannen og ordføreren Morten Ludvig Sundt som eide gården fram til 1869. Gården ble da solgt til Jens Aabel som begynte å dyrke poteten i et større omfang. I en regnskapsprotokoll fra 1886 fra gården Hundstad i Hole står det første gang om omsetning av poteten som da gikk under navnet Aabler. Etter hvert ble poteten også omsatt i Christiania og ble der kalt Ringerikspotet.

Poteten er fra 2007 et godkjent beskyttet produkt med navnet "Ringerikspotet fra Ringerike".

Ringerikspoteten ble i 2008 kåret til beste råvare fra land i Buskerud. Dette var en del av den landsomfattende kåringen av beste råvarer fra Norge (det norske måltid).

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Skallfargen er rosa til rød. Knollene er tverrovale med dype øyne. Kjøttfargen er gul, ofte med rød karstrengring. Knollene har høyt tørrstoffinnhold, og sorten er kjent for sin svært gode matkvalitet.

Poteten blir regnet som en delikatesse og blir servert sammen med tradisjonelle matretter, for eksempel lutefisk, rakfisk, lokal edelkreps og flere kjøttretter, kanskje sammen med den alt opprinnelsesmerkede Ringerikserten. Den passer også til torsk (skrei) og viltkjøtt.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Poteten smaker best om den får gro i det spesielle kalkholdige jordsmonnet som finnes noen steder rundt Tyrifjorden, noe som er opprinnelsen til at det ble søkt om opprinnelsesmerking for Ringerikspoteten. Søknaden ble først avslått av Mattilsynet, men poteten ble i 2007 et godkjent beskyttet produkt under navnet Ringerikspotet fra Ringerike. Det er 6 bønder i Ringerike og Hole kommuner som produserer og pakker poteten med opprinnelsesmerking. Pakkeriet ligger på Lerberg gård på Ask. Ringerikspotetene selges vesentlig i Sør-Norge, der Oslo, Bergen og Ringerike er hovedmarkedene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]