Kralendijk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kralendijk
LandNederlands flagg Nederland
Grunnlagt1837
Befolkning12 531 (2011)
Høyde o.h.4 meter
Kart
Kralendijk
12°09′03″N 68°16′36″V

Kralendijks plassering på øyen Bonaire
Kralendijk med Klein Bonaire i bakgrunnen

Kralendijk er den nederlandske øyen Bonaires hovedstad. Navnet har vært i bruk fra rundt 1840, og er avledet av Koralendijk (korallrevet) som ligger utenfor kysten. Blant den lokale befolkningen brukes også navnet Playa, som viser til stranden den ligger ved. Antall innbyggere er avhengig av hvor byens grenser legges og hvilke bydeler som regnes, ifølge folketellingen fra 2001 blir da antallet mellom 1216 og 9161.[1] Kralendijks hovedspråk er papiamento, men takket være turismen er engelsk også et kjent språk.

6. september 1499 ble Bonaire oppdaget av den spanske oppdagelsesreisende Alonso de Ojeda. Området var da bebodd av arawakindianere, fra 1636 ble Kralendijk et av Det nederlandske vestindiske kompani handelssteder.

Kralendijk ligger på vestsiden av øyen, er liten, og har mange fargerike bygninger. I sentrum ligger en boulevard (Kaya Craane), en handlegate (Kaya Grandi) og torget Plasa Wilhelmina med historiske bygninger som Customs House, Bestuurskantoor og på sørsiden Fort Oranje og dets fyrtårn som i det 17. århundre ble bygget for å forsvare Bonaire. Langs boulevarden ligger turistenes yachter for anker. Videre befinner universitetsområdet til Xavier University School of Medicine seg i byen. Ved kysten ligger den ubebodde øyen Klein Bonaire, som fra 2001 er et ved lov beskyttet naturområde som dagturister og dykkere kan nå med båt.

Sør for byen ligger Bonaires flyplass, Flamingo International Airport (flyplasskode BON).

Bonaires eldste tettsted er Rincón som ligger lengre nord på øyen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]