Hopp til innhold

Rila kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rila kloster
   UNESCOs verdensarv   
Hovedkirken i klosteret
LandBulgarias flagg Bulgaria
StedRila, Bulgaria
Innskrevet1983
Kriterium IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 216
Rila kloster ligger i Bulgaria
Rila kloster
Rila kloster (Bulgaria)

Rila kloster (bulgarsk Рилски манастир, Rilski manastir) er det største og mest kjente ortodokse klosteret i Bulgaria. Klosteret ligger på 1 147 moh. i Rilafjellene i sørvestlige Bulgaria, 117 km sør for hovedstaden Sofia i den dype dalen til elven Rilska. Klosteret er navngitt etter sin grunnlegger, eremitten Ivan Rilski fra Rila (876-946 e.Kr.).

Klosteret ble grunnlagt på 900-tallet og er betraktet som en av Bulgarias viktigste kulturelle, historiske og arkitektoniske monumenter og er hovedattraksjon for turister. I 2008 alene trakk det til seg rundt 900 000 besøkende.[1] Klosteret ble avbildet baksiden av bulgarske pengeseddelen 1 lev, utstedt i 1999.[2] Klosteret har stått oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 1983.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er tradisjonelt antatt at klosteret ble grunnlagt av eremitten Ivan fra Rila, eller Ivan Rilski som Bulgarias nasjonalhelgen også kalles. Det skal ha skjedd i tiden under tsar Peter I av Bulgaria (927-968). Eremitten skal ha bodd i en grotte uten noen materielle eiendeler ikke langt fra klosterets lokalisering. Klosteret skal ha blitt bygd av hans elever eller disipler som kom til fjellene for å lære av ham.

Helt siden klosteret ble opprettet har det blitt støttet og respektert av de bulgarske herskerne. Store donasjoner ble gitt bortimot av hver eneste tsar av Bulgererriket fram til den osmanske (muslimske) erobringen. Donasjonene og oppmerksomheten gjorde klosteret til det kulturelle og åndelige sentrum i bulgarsk nasjonalistisk bevissthet som nådde sitt høydepunkt i tiden fra 1100- til 1300-tallet.

Rilaklosteret ble gjenopprettet på sitt nåværende sted av Hrelyu, en føydalherre under serbisk overherredømme, i løpet av den første halvdelen av 1300-tallet. De eldste bygningene i komplekset er datert fra denne perioden — Hrelja-tårnet (1334–1335) og en liten kirke rett ved siden av (1343). Biskopens trone og den rikt graverte porten til klosteret tilhører også denne epoken. Imidlertid er osmanernes ankomst mot slutten av 1300-tallet kom en periode av tallrike angrep og ødeleggelser av klosteret fram til midten av 1400-tallet.

Takket være nye donasjoner fra Sultana Mara Branković, den russisk-ortodokse kirke og det greske klosteret Rossikon i fjellet Athos, ble Rilaklosteret gjenoppbygget mot slutten av 1400-tallet av tre brødre fra den bulgarske regionen Kjustendil. Med Branković' innflytelse ble relikviene av Ivan Rilski flyttet fra Trnovo og til det nye komplekset i 1469.

Kong Boris III av Bulgaria er gravlagt i klosteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bulgaria's Rila Monastery Builds Hydro Power Plant with EU Money, Novinite, 10. desember 2011
  2. ^ Bulgarske nasjonalbank. Sedler og mynter i sirkulasjon: 1 lev

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ivanov, Emil (2002): Das Bildprogramm des Narthex im Rila-Kloster in Bulgarien unter besonderer Berücksichtigung der Wasserweihezyklen, Diss., Erlangen.
  • Ivanov, Emil (2007): Rila-Kloster, Artikkel: RGG4, Bd. 7, s. 520.
  • Dechkov Hristov, Hristo; et al. (1959): The Rila Monastery: history, architecture, frescoes, woodcarvings. Sofia: Bulgarian Academy of Sciences.
  • Anchev, Ancho; et al. (1968): Rilski manastir. Rilʹskiĭ monastyrʹ. Das Rila Kloster. Le Monastère de Rila. The Rila Monastery. Nauka i Izkustvo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]