Srebarna naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Srebarna naturreservat
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Srebarna-Lake.jpg
Innsjøen Srebarna.
LandBulgaria Bulgaria
Innskrevet1983
Kriterium NATUR, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 219
Srebarna naturreservat ligger i Bulgaria
Srebarna naturreservat
Srebarna naturreservat (Bulgaria)

Srebarna naturreservat (Природен резерват Сребърна, Priroden rezervat Srebarna) er et naturreservat nordøst i Bulgaria (søndre Dobrudsja), nær landsbyen Srebarna, 18 km vest for Silistra og 2 km syd for Donau. Naturreservatet grenser i nord til Donau og inneholder innsjøen Srebarna med omkringliggende område. Reservatet ligger langs Via Pontica, trekkfuglruten mellom Europa og Afrika.

Reservatet dekker 6 km² med vernete områder og en buffersone på 5,4 km². Innsjøen er mellom 1 til 3 meter dyp. En har opprettet et museum her, med utstoppa dyr som er typisk for reservatet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Srebarna har vært studert i lange tider av utenlandske biologer, men den første bulgarske forskeren som viste interesse for området var Aleksi Petrov, som besøkte reservatet i 1911. I 1913 ble hele søndre Dobrudsja en del av Romania, men ble en del av Bulgaria igjen i 1940. Området ble da igjen besøkt av Petrov.

Området ble erklært et naturreservat i 1948 og har vært en Ramsar-område siden 1975. Reservatet ble en del av UNESCOs verdensarvliste i 1983.

Legender[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere legender om hvordan navnet på innsjøen ble til. Den ene er om en khan med navn Srebrist, som døde i området mens han kjempet en ujevn kamp mot Petsjenegere. En annen historie forteller om en båt full av sølv (srebrobulgarsk) langs bredden av innsjøen. Ifølge en tredje historie så kommer navnet av den sølvaktige refleksjonen av lyset fra fullmånen i vannet, noe som er den mest sannsynlige forklaringen.

Flora[rediger | rediger kilde]

Det finnes vannplanter, som siv i og rundt innsjøen. Reservatet inneholder 67 plantearter, og noen av dem er utrydningstruet utenfor Srebarna.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Området har en mangfoldig fauna. 39 pattedyr, 21 reptiler og padder og 10 fiskearter lever i reservatet, i tillegg til 179 fuglearter, som reservatet er mest kjent for. Noen av disse fugleartene er krøllpelikan, knoppsvane, grågås, and, sivhauk, blåstrupe, kjøttmeis, hegre og skarv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]